Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεταφορά και κατάχωση

Ενας υστεροβυζαντινός αγροτικός οικισμός ("όχι ιδιαίτερα σπουδαίος", λένε οι αρχαιολόγοι), που αποκαλύφθηκε στο αεροδρόμιο των Σπάτων και συγκεκριμένα στη "διαδρομή" μεταφοράς του μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Πέτρου, κατά τη μεταφορά του, απασχόλησε δύο συνεδριάσεις του ΚΑΣ. Ζητούμενο: Να μη διαλυθεί ο οικισμός από την πίεση των ραγών, στις οποίες θα στηριχτεί για να μεταφερθεί το εκκλησάκι.Η λύση δόθηκε προχτές: Ο υστεροβυζαντινός οικισμός θα διατηρηθεί εν καταχώσει,αφού γίνουν δύο εβδομάδων ανασκαφές,πλήρης καταγραφή και αποτύπωση από την αρμόδια Εφορεία. Ο,τι άλλο υπάρχει στην περιοχή αφήνεται να το βρουν οι επόμενες γενιές. Το ΚΑΣ ένιωσε "ικανοποιημένο", που η "Χόχτιφ" "επέτρεψε" ανασκαφές δύο βδομάδων (!), γιατί "αν δεν ήταν το αεροδρόμιο δε θα... μαθαίναμε τον οικισμό" (!).

Το εκκλησάκι θα μεταφερθεί με σύστημα σταδιακής ανύψωσης έως 1.20 μ.,το οποίο μελέτησε ο Δημήτρης Κορρές.Η μεταφορά του θα διαρκέσει περίπου 3 βδομάδες.

Υ. Γ.: Θυμίζουμε ότι το ΚΑΣ δεν έκανε τον ίδιο κόπο για να βρει λύση διάσωσης του πρωτοελλαδικού οικισμού στο λόφο Ζάγανι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ