Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Κατά ένα δέκατο της μονάδας χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση θα είναι η ονομαστική απόδοση της νέας σειράς εντόκων γραμματίων που θα διατεθούν στο ευρύ κοινό στις 2 Ιούνη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το επιτόκιο των ετήσιων εντόκων γραμματίων θα είναι 9,6% (μετά φόρων 8,9%), των εξάμηνων 8,8% (μετά φόρων 8,1%) και των τρίμηνων 8,5% (μετά φόρων 7,9%).

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (1): Το έντονο συναλλακτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της XIOSBANK, που εισήχθη για πρώτη φορά χτες προς διαπραγμάτευση στη Σοφοκλέους, είχε σαν αποτέλεσμα να "μπλοκάρει" το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών και να διακοπεί η συνεδρίαση. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν η βλάβη δεν αποκαταστάθηκε και οι όποιες συναλλαγές διενεργήθηκαν θεωρούνται με απόφαση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου ως "μη γενόμενες"...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (2): ...Ωστόσο, παρά τα - κατά καιρούς - τεχνικά προβλήματα, στην πρώτη του χρήση ως Ανώνυμη Εταιρία, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), του οποίου μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο, στο διάστημα 17/7/95 - 31/12/1996 παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 3,2 δισ. δρχ. Μιλώντας στην πρώτη γενική συνέλευση του ιδρύματος, ο πρόεδρος Μ. Ξανθάκης αναφέρθηκε στην προώθηση σειράς μέτρων θεσμικού χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η νομοθετική ρύθμιση για την αποϋλοποίηση των μετοχών (θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 1997), το σχέδιο νόμου για την εισαγωγή παράγωγων χρηματιστηριακών προϊόντων (πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή) και η ανάπτυξη νέου αναβαθμισμένου ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών (ΟΑΣΗΣ) μέχρι το τέλος του 1999. Στο μεταξύ λειτουργεί ήδη σε πιλοτικό στάδιο το δίκτυο για τη διενέργεια συναλλαγών από απόσταση (και όχι μέσα από τα τερματικά της κύριας αίθουσας).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (1): Σε δραστική μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων κατά 3,25 εκατοστιαίες μονάδες προχώρησαν οι τράπεζες EYROBANK και INTERBANK, που μαζί με την προσφάτως εξαγορασθείσα CREDIT LYONNAIS GREECE (η σχετική συμφωνία μεταβίβασης του δικτύου λιανικών πωλήσεων της τελευταίας υπογράφηκε την περασμένη βδομάδα) ανήκουν στον όμιλο της Ευρωεπενδυτικής Τράπεζας, συμφερόντων Γ. Λάτση. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το βασικό επιτόκιο των επιχειρηματικών χορηγήσεων διαμορφώνεται σε 12,5%, ενώ - ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια των πελατών - τα επιτόκια στεγαστικής πίστης ξεκινούν με κόστος 5% για τα δάνεια σε συνάλλαγμα και 7% για τα δραχμικά δάνεια "χαμηλής εκκίνησης". Τα επιτόκια των διαφόρων καταθετικών προγραμμάτων, τέλος, διαμορφώνονται αναλόγως κατηγορίας από 8% μέχρι 9,75%. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη οι τρεις παραπάνω τράπεζες θα ενοποιηθούν σε μια, που θα αριθμεί 40 υποκαταστήματα και θα ονομάζεται EUROBANK.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (2): "Η Ευρωπαϊκή Λαϊκή Τράπεζα φιλοδοξεί να εδραιωθεί στον Ελλαδικό χώρο ως Οικουμενική Τράπεζα, με προοπτική την επέκτασή της στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για επέκταση των πέντε θυγατρικών εταιριών της Λαϊκής Τράπεζας από την Κύπρο στην Ελλάδα". Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" ο πρόεδρος και διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, Κ. Λαζαρίδης, το συγκρότημα του οποίου είναι ο κύριος μέτοχος της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Τράπεζας, που από το 1992 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Η "Ευρωπαϊκή Λαϊκή" είναι μια από τις εφτά υποψήφιες για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της πωλούμενης Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Εκτός από τη μητρική τράπεζα και οι θυγατρικές εταιρίες της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους για το 1996. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, η "Πειραιώς Επενδυτική" (εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου) παρουσίασε την περασμένη χρονιά κέρδη ύψους 552 εκατ. δρχ. έναντι 466 εκατ. δρχ. το 1995 (αύξηση 18,3%), ενώ η Πειραιώς Leasing(εταιρία χρηματοδοτικής μίσθωσης) εμφάνισε κέρδη ύψους 1,7 δισ. δρχ. Η γενική συνέλευση των μετόχων της τελευταίας ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 220 δρχ. ανά μετοχή, καθαρό φόρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ