Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις για το ασφαλιστικό

Το "ξήλωμα" της κοινωνικής ασφάλισης και τη σκόπιμη σύγχυση που δημιουργεί η κυβέρνηση μέσω διαρροών για τα σχέδιά της γύρω από το κοινωνικο-ασφαλιστικό καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου. Συγκεκριμένα, ο σύλλογος τονίζει πως σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση στηρίζει:

  • την ανάγκη για κοινωνική ασφάλιση, που είναι δικαίωμα και κατάκτηση του ελληνικού λαού όποιου επαγγέλματος.
  • την ανάγκη η κοινωνική ασφάλιση να έχει πόρους από τη λεγόμενη τριμερή χρηματοδότηση, από τις εισφορές των ασφαλισμένων, τη συμμετοχή των εργοδοτών και από τη συμμετοχή του κράτους. Για τους αυτοαπασχολούμενους, υπογραμμίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, οι πόροι της κοινωνικής ασφάλισης περιορίζονται στη συμμετοχή των ασφαλισμένων και στη συμμετοχή του κράτους.
  • Η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να παραμείνει αξιόπιστα συνδεδεμένη με τις έννοιες της αλληλεγγύης των ασφαλισμένων προς τους συνταξιούχους και της αλληλεγγύης των γενεών.

Κάθε συζήτηση, καταγγέλλει, για ανταποδοτικότητα καταδολιεύεται τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος και απορρίπτεται, γιατί εκφράζει την έννοια του "πολλά δίνεις - πολλά παίρνεις", "λίγα μπορείς να δίνεις - πεθαίνεις", το ξέκομμα και την εξάλειψη της κοινωνικής μέριμνας του κράτους, την πορεία που οδηγεί στην ιδιωτική ασφάλιση.

Επίσης, ο σύλλογος ζητάει να καλύπτουν οι κατώτερες συντάξεις το 80% του βασικού εισοδήματος των ασφαλισμένων, το οποίο για τους εργαζόμενους ισοδυναμεί με τα 20 μεροκάματα. Για τους αυτοαπασχολούμενους, μπορεί να προσδιοριστεί ίσο με 20 μεροκάματα ή το 80% του βασικού μισθού του ιδιωτικού ή και του δημόσιου υπαλλήλου, για τη βασική κατηγορία ασφάλισης και τις ανάλογες προσαρμογές με αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες. Παράλληλα, ζητάει τα Ταμεία να διοικούνται από αιρετές διοικήσεις, εκλεγόμενες με τη συμμετοχή όλων των ταμειακώς συνεπών ασφαλισμένων και όλων των συνταξιούχων. Να πάψουν τις διοικήσεις να τις αποτελούν άσχετοι, με μόνο προσόν τη συναλλαγή με τους εκάστοτε υπουργούς.

Τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου καταγγέλλει τις όποιες μεθοδεύσεις είδαν το φως της δημοσιότητας περί χρησιμοποίησης μέρους των αποθεματικών των Ταμείων για τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτά, τονίζει, μόνο οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι δικαιούνται και νομιμοποιούνται να τα διαχειριστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ