Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απελευθερώνεται ο τζόγος σε συνάλλαγμα

Καθιερώνονται οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, μια ρύθμιση που αφορά αποκλειστικά τους "έχοντες" και... "παίζοντες"

Απελευθερώνεται από τον Ιούνη και ο τζόγος με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται άμεσα να θεσμοθετηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας η δυνατότητα τήρησης λογαριασμών καταθέσεων σε συνάλλαγμα από μόνιμους κατοίκους της χώρας. Μέχρι σήμερα λογαριασμούς σε συνάλλαγμα μπορούν να έχουν μόνο οι ναυτικοί, οι παλιννοστούντες και όσοι κάνουν εισαγωγή συναλλάγματος. Οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα είναι, ουσιαστικά, το τελευταίο βήμα προς την πολυσυζητημένη "απελευθέρωση" του τραπεζικού συστήματος, που σε συνδυασμό με την επικείμενη ανεξαρτητοποίηση της κεντρικής τράπεζας θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Οι κυβερνώντες συνδέουν το μέτρο αυτό της απελευθέρωσης των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα με τη δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών να διατηρούν καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Ωστόσο, η ουσία των νέων ρυθμίσεων είναι ότι οι διάφοροι επιτήδειοι θα αποκτήσουν στο εξής τη δυνατότητα να "παίζουν" νόμιμα με τις διακυμάνσεις των τιμών στα διάφορα νομίσματα. Για τις καταθέσεις αυτές το κεφάλαιο και οι τόκοι θα υπολογίζονται σε νόμισμα της επιλογής των ενδιαφερομένων, ενώ η απόδοση θα γίνεται σε δραχμές. Ετσι, οι πελάτες τέτοιων λογαριασμών θα μπορούν, ανάλογα με τις εκτιμήσεις τους, να αλλάζουν κατά καιρούς το νόμισμα υπολογισμού των καταθέσεών τους, προσβλέποντας σε κέρδη είτε από τη διαφορά επιτοκίου που θα ισχύει, είτε από την πορεία της δραχμής έναντι των ξένων νομισμάτων.

Αρμόδιοι παράγοντες πάντως εκτιμούν ότι οι καταθέσεις σε ξένα νομίσματα περιέχουν κινδύνους για τους ανυποψίαστους, αφού κατά κανόνα έχουν σαφώς μικρότερα επιτόκια από τα αντίστοιχα της δραχμές, και γι' αυτό δε θα υπάρξουν σημαντικές μετατοπίσεις κεφαλαίων από τις δραχμικές καταθέσεις στην τήρηση λογαριασμών σε συνάλλαγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξομοιωθεί το ισχύον φορολογικό καθεστώς σε δραχμές και για τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Συνεπώς οι τόκοι των καταθέσεων, είτε αυτές είναι σε δραχμές είτε σε ξένο νόμισμα, θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 15%, γεγονός που θα αποτελέσει πρόσθετο αντικίνητρο για τη μετατροπή δραχμικών καταθέσεων σε συναλλαγματικές.

Το όλο "πακέτο" των ρυθμίσεων που τώρα εξετάζει η κεντρική τράπεζα περιλαμβάνει επίσης την εξίσωση, και για τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, του λόγου των υποχρεωτικών ανακαταθέσεων των εμπορικών τραπεζών σε αυτήν, που τώρα είναι 12% επί του συνολικού όγκου των καταθέσεων. Θεωρείται, τέλος, πιθανή η αύξηση του ορίου τουριστικού συναλλάγματος (τώρα 2.000 ECU ανά ταξίδι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ