Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιλιγγος για τον πλούτο

Τα στοιχεία για τους φτωχούς, τους πεινασμένους και εξαθλιωμένους της Γης - που μετά το 1990 αυξάνουν και πληθαίνουν και τα οποία παρουσίασε την Κυριακή ο "Ρ" - είναι η μια όψη του νομίσματος της "παγκοσμιοποιημένης" οικονομίας. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την "παγκοσμιοποιημένη" οικονομία ή - για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους - την εφαρμογή του μοντέλου της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων σε διεθνές επίπεδο. Και αυτή την άλλη όψη δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για τους σύγχρονους "Κροίσους", που έχουν τρελαθεί στα κέρδη.

Θα πιστεύατε, για παράδειγμα, αν σας έλεγαν ότι 6 εκατομμύρια μεγιστάνες του πλούτου έχουν περιουσία (κινητή και ακίνητη) που η αξία της ξεπερνά τα 16,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 4,6 ΤΕΤΡΑΚΙΣ εκατομμύρια δραχμές; Θα πιστεύατε, δηλαδή, ότι αυτά τα 6 εκατομμύρια των σύγχρονων "Κροίσων" συγκεντρώνουν ΟΛΟΙ μαζί πλούτο που είναι περίπου 140 φορές μεγαλύτερος από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας και μοιράζονται μεταξύ τους ο καθένας περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια ή 780 δισ. δραχμές ο καθένας (όσο δηλαδή δαπανά ο κρατικός προϋπολογισμό της Ελλάδας για την Παιδεία ή την Υγεία);

***

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως την παρουσίασαν πρόσφατα οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", παραθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη του αριθμού των εκατομμυριούχων (σε δολάρια) της Γης στην περίοδο από το 1986 μέχρι το 1996.

Τα παραπάνω νούμερα, στην κυριολεξία, προκαλούν ίλιγγο. Τα νούμερα αυτά, για τον αριθμό των σύγχρονων "Κροίσων" της γης και του πλούτου που συγκεντρώνουν στα χέρια τους, είναι η μια όψη του νομίσματος και δείχνουν τη μια πλευρά της "παγκοσμιοποιημένης" οικονομίας. Η άλλη όψη της "παγκοσμιοποιημένης" οικονομίας είναι αυτή που έχει να κάνει με τους σύγχρονους "Αθλιους" που ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση και ο αριθμός τους αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και μαζί τους τα εκατομμύρια των παιδιών (και όχι μόνο) που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα.

***

Το ίδιο δημοσίευμα εκτιμά πως μέχρι το έτος 2000 η πολιτική της "παγκοσμιοποιημένης" οικονομίας - δηλαδή της πολιτικής που προσφέρει "γη και ύδωρ" στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου με την πλήρη απελευθέρωση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των πολυεθνικών και των μεγαλοεπιχειρηματιών - ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων (σε δολάρια) της Γης θα αυξηθεί. Οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" προβλέπουν ότι το 2000 οι δισεκατομμυριούχοι της Γης θα φτάσουν τα 7,5 εκατομμύρια και ο πλούτος που θα συγκεντρώνουν στα χέρια τους θα φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 24,4 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ. Οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" δεν κάνουν καμιά αναφορά στην εξέλιξη των σύγχρονων "Αθλίων" της Γης, δηλαδή των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ανέργων, μέχρι το ξημέρωμα του νέου αιώνα. Είναι όμως βέβαιο πως αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική της "παγκοσμιοποιημένης" οικονομίας - όπως αυτή εφαρμόζεται στις μέρες μας και κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους - ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατακόρυφα και μαζί τους τα εκατομμύρια παιδιών που θα πεθαίνουν από την πείνα.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ