Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΕΗ
Διακομματική για τη Φλώρινα

Τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει όλες τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί για το λιγνιτικό σταθμό της ΔΕΗ στη Φλώρινα, ζητάει από την κυβέρνηση η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ - ΔΕΗ). Στην απόφαση αυτή κατέληξε το ΔΣ της ΕΤΕ - ΔΕΗ, που συνεδρίασε χτες ειδικά για το θέμα της Φλώρινας και μελέτησε διεξοδικά το περιεχόμενο της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας των 330 μεγαβάτ.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕ - ΔΕΗ, οι λόγοι που επιβάλλουν την αναγκαιότητα σύστασης Διακομματικής Επιτροπής μεταξύ άλλων είναι:

  • Οι σοβαρότατες επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί εγγράφως και με επιχειρήματα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αφ' ενός για τη μεθοδολογία που ακολούθησε η Επιτροπή Αξιολόγησης και αφ' ετέρου για τον τρόπο διαπραγματεύσεων και την αποδοχή "συντελεστών τεχνικής διαφοροποίησης", που καθιστούν το τίμημα των 179,5 δισ. δρχ. υπερβολικό και τη διακρατική συμφωνία να λειτουργεί μονόπλευρα.
  • Ο προσδιορισμός του τιμήματος ως υπερβολικού ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και οι δυσμενείς για τους καταναλωτές επιπτώσεις, αλλά και το γεγονός ότι αντιβαίνει στη γενική αρχή για παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κοινότητα.
  • Δεν έχει προσδιοριστεί το κόστος του καυσίμου και η ΔΕΗ δεν έχει λάβει πρόνοια για τη λειτουργία δικών της ορυχείων στην περιοχή.
  • Το γεγονός ότι με το Προσάρτημα της διακρατικής συμφωνίας, που τροποποιήθηκε και επικυρώθηκε με το πρωτόκολλο της 19ης Σεπτεμβρη 1994, δίνεται η δυνατότητα να κατασκευάσουν τη μονάδα στη Φλώρινα τα ίδια οικονομικά συμφέροντα που έχουν εκφράσει την πρόθεση να κατασκευάσουν ιδιωτική μονάδα καύσης φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.
  • Επειδή η ΕΤΕ - ΔΕΗ απαιτεί να εξαλειφθεί κάθε ίχνος αμφισβήτησης, αλλά και οι επιφυλάξεις, για πιθανές παραλείψεις της Επιτροπής που αφορούν μάλιστα και εκπροσώπουςτων εργαζομένων, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα και το κύρο της Επιχείρησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ