Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΘΕΑΝΩΣ ΚΑΠΕΤΗ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Φοιτητές και σπουδαστές θα δώσουν την απάντηση

- Τι ήταν αυτό που χαρακτήρισε τις τέσσερις μέρες των Πανσπουδαστικών Συνεδρίων της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ;

- Εκτός από τις ατελείωτες "καθυστερήσεις" και κωλυσιεργίες στις Τεχνικές Γραμματείες και την ταυτόχρονη υποκριτική δήλωση όλων "πως θέλουν συνέδριο", επαναλήφθηκαν για άλλη μια χρονιά τα γνωστά σόου, εμπνευσμένα από τα γήπεδα. Σ' αυτό συναγωνίστηκαν τόσο η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, όσο και οι μικροί, αλλά μόνιμοι συνοδοιπόροι τους, ΕΑΑΚ και Νέοι του Συνασπισμού. Μέχρι και η νεολαία της ΠΟΛΑΝ έσπευσε στις "δύσκολες στιγμές", όταν η διαδικασία κυλούσε κανονικά, να την κολλήσει, με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες σύνεδροι να μην πάρουν κάρτες. Ολα αυτά φυσικά έγιναν με προφανή σκοπό και στόχο: να μη συζητηθούν τα φοιτητικά και σπουδαστικά προβλήματα, αυτά της παιδείας και της ζωής των νέων, τα γενικότερα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές - σπουδαστές και απορρέουν από την κυβερνητική πολιτική αλλά και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Από κει και πέρα κάποιοι δεν ήθελαν και την καταγραφή των πραγματικών συσχετισμών των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών της 9ης Απρίλη, οι οποίες θα έδιναν και στην ΕΦΕΕ και στην ΕΣΕΕ από μία έδρα παραπάνω στις ΠΚΣ, ως επιστέγασμα της δουλιάς που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια.

- Η στάση αυτή των ΠΑΣΠ, ΔΑΠ αλλά και των υπολοίπων, που ακολούθησαν από κοντά τις δύο αυτές παρατάξεις, ποιον ωφέλησε;

- Ολοι όσοι για τους όποιους λόγους δεν άφησαν να ξεκινήσουν τα δύο συνέδρια είναι υπόλογοι στους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συμμετείχαν στις εκλογές. Η κυβέρνηση και η ΕΕ δεν ενδιαφέρονται βέβαια να υπάρχει δομημένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, στο οποίο μάλιστα θα δυναμώνει όλο και περισσότερο η φωνή όσων καλούν και πρωτοστατούν σε αντιστάσεις ενάντια στις επιλογές τους. Μάλλον χαίρονται για την εξέλιξη κυβέρνηση και ΕΕ. Αρα, αντικειμενικά, όποιος ήθελε τη "διάλυση" των συνεδρίων, δε θέλει κίνημα οργανωμένο. Δε θέλει τους νέους οργανωμένα στο προσκήνιο. Η λογική, "διαλύουμε το συνέδριο" επειδή δε μας βγαίνουν οι αριθμοί, δεν μπορεί να κρύψει τη γύμνια όσων επίδοξα συνεργάστηκαν για το στόχο αυτό.

- Τι απαντάνε οι ΠΚΣ σε εκείνους που μιλούν για το τέλος των μαζικών διαδικασιών;

- Αυτά έχουν ειπωθεί επανειλημμένα από προφήτες, που διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα. Η ίδια η οξύτητα των προβλημάτων κάνει αναγκαία την εγρήγορση των φοιτητών - σπουδαστών και τη μαζική δυναμική τους αντίδραση, στο πλάι του υπόλοιπου λαϊκού κινήματος. Οι φοιτητές και σπουδαστές μπορούν ενωμένοι γύρω από τα καυτά προβλήματά τους να δώσουν απάντηση τόσο στις "πρασινογάλαζες" κυβερνητικές επιλογές όσο και στους κάθε λογής "καλοθελητές" και αυτόκλητους προστάτες του κινήματος.

Οι ΠΚΣ θα πρωτοστατήσουν ώστε το επόμενο διάστημα και κυρίως το Σεπτέμβρη οι φοιτητές - σπουδαστές μέσα από τους συλλόγους τους να δώσουν την απάντηση που χρειάζεται η κυβέρνηση και η πολιτική της με τους απολογητές της (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ), αλλά και σε όσους με υπερηφάνεια διακηρύττουν πως τώρα οι στόχοι τους βρήκαν την εκπλήρωσή τους (ΕΑΑΚ) και πως ξεμπερδέψανε με την ΕΦΕΕ και την ΕΣΕΕ. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα τους βάλουν στη θέση τους: το περιθώριο.

Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ