Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Θα εισπραχθούν τουλάχιστον 150 δισ. λιγότερα

Ενώ ο λαός πληρώνει όλο και περισσότερους φόρους, το δημόσιο δεν εισπράττει αυτά που είχε προϋπολογίσει, καθώς μεγαλώνει η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή. Αποκαλυπτικές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών

Παρά το άγριο φορολογικό χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στα λαϊκά εισοδήματα με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τη διατήρηση των άδικων και φορομπηχτικών "αντικειμενικών" κριτηρίων και την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση προβλέπει ότι και φέτος τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα είναι τουλάχιστον 150 δισ. δραχμές λιγότερα σε σχέση με αυτά που είχε προϋπολογίσει. Τη σημαντική υστέρηση εσόδων, ομολόγησε χτες δημόσια από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς στη σχετική ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δε θα ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα στη διάρκεια του έτους,ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας "μεσοβέζικης" ρύθμισης χρεών, μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ποινολογίου που προωθείται. Οπως είπε, "δεν πρόκειται να επαναληφθούν ρυθμίσεις χρεών που έγιναν τα προηγούμενα έτη". Εκρινε όμως σκόπιμο να διευκρινίσει ότι "είναι εντελώς διαφορετικό το θέμα της ρύθμισης των χρεών με αυτό της επανεξέτασης του ποινολογίου και της διευκόλυνσης κάποιων οφειλετών, προκειμένου να καταβάλουν τα χρέη τους", αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια ακόμη ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του 1997, από τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός, επιβεβαιώνεται η συνεχιζόμενη κακή πορεία που σημειώνεται, αφού στο παραπάνω διάστημα ο ρυθμός αύξησης κυμάνθηκε στο 11,8% έναντι ετήσιου στόχου 15,6% που έχει θέσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο διάστημα Γενάρης - Μάης 1997 στο ποσό των 3,318 τρισ. δρχ. έναντι 2,846 τρισ. δρχ. στο αντίστοιχο διάστημα του 1996. Αισθητή αναθέρμανση ωστόσο εμφανίστηκε τον προηγούμενο μήνα Μάη, οπότε εμφανίστηκε αύξηση 19,9% στα έσοδα, τα οποία ανήλθαν στο ποσό των 873,2 δισ. δρχ. έναντι 728,3 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Το ΚΚΕ

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την πορεία των εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του '97, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι η όποια αύξηση των εσόδων είναι προϊόν κυρίως του αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος που εφαρμόζεται. "Το βάρος - είπε - το παίρνουν στις πλάτες τους αυτοί που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτε. Τα φτωχά δηλαδή λαϊκά στρώματα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα υποζύγια του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, αφού λίγες μέρες πριν απέρριψε μαζί με τη ΝΔ την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Ετσι συνεχίζει να εφαρμόζει την αντιλαϊκή της πολιτική, που εκτός των άλλων διογκώνει ακόμη περισσότερο την ανεργία και εξαπλώνει τη φτώχεια. Ο καυγάς της κυβέρνησης με τη ΝΔ γύρω από τον προϋπολογισμό είναι για το ποιος θεωρείται καλύτερος στην εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης" και του Μάαστριχτ". Επίσης ο Ν. Γκατζής ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση γύρω από τη σημασία που έχει το γεγονός ότι οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό αυξάνουν αλματωδώς, όπως επίσης αυξάνουν και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Καταλήγοντας δε σημείωσε ότι η πολιτική αυτή της κυβέρνησης πρέπει να ανατραπεί από την πάλη των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλος ομολόγησε εμμέσως - πλην σαφώς - την έξαρση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Οπως είπε, υπάρχει σημαντική υστέρηση εσόδων από το ΦΠΑ, καθώς και σημαντική υστέρηση στη βεβαίωση οφειλών προς το δημόσιο σε σχέση με το 1996, γεγονός που σημαίνει ακόμη σημαντικότερη υστέρηση στην είσπραξή τους.Αν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός διατύπωσε την άποψη πως τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις δεν πρέπει να υπολογίζονται ως έσοδα του προϋπολογισμού, γιατί δεν προβλέπονται σ' αυτόν, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" των ελλειμμάτων και την υστέρηση των εσόδων με επιτάχυνση του ρυθμού ιδιωτικοποιήσεων. Ακόμη, ο Γ. Γεωργακόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δε θα υπάρξουν έσοδα από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και ζήτησε να μην εκτίθεται η κυβέρνηση λέγοντας το αντίθετο. "Εδώ - είπε - δεν έχει επιλεγεί ακόμη η εταιρία που θα κάνει την εκκαθάριση του Ε9".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μείωση φόρων στις επιχειρήσεις αύξησε το έλλειμμα (2007-07-14 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις και αναδιανομή εισοδήματος (2004-07-13 00:00:00.0)
Το Γενάρη αυξήθηκαν πάνω από 11% (1998-02-13 00:00:00.0)
Στο τραπέζι η πορεία των εσόδων (1997-09-25 00:00:00.0)
Αύξηση μόλις 11,5% στα έσοδα (1997-09-10 00:00:00.0)
Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη (1997-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ