Σάββατο 19 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ - ΔΑΠΑΝΕΣ 1996-'97
Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη

Περίπου 400 δισ. απόκλιση σημείωσε τελικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 1996, εξέλιξη που αναθερμαίνει τα σενάρια για συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα

Σημαντική υπέρβαση κατά 394,2 δισ. δρχ. έναντι των αρχικών προβλέψεων σημειώθηκε στο έλλειμμα του προϋπολογισμού του 1996, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 9,7% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 8,3%. Επιπλέον, στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 1996 σημειώθηκε υστέρηση κατά 270 δισ. δρχ. σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που αναφέρονται στο Δελτίο Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Ειδικών Δημοσιονομικών Θεμάτων, που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την εξέλιξη του προϋπολογισμού στο τρίτο τετράμηνο (Σεπτέμβρης - Δεκέμβρης) του 1996. Οι συγκεκριμένες εξελίξειςανατρέπουν ακόμη περισσότερο τα δεδομένα του φετινού προϋπολογισμού και ενισχύουν στο έπακρο τα σενάρια, που κάνουν λόγο για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, αφού η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε ευαγγέλιο το στόχο της εκπλήρωσης των οικονομικών δεικτών του "προγράμματος σύγκλισης". Το ενδεχόμενο για συμπληρωματικά μέτρα γίνεται πιο έντονο, αφού και στο πρώτο τρίμηνο του 1997 εμφανίστηκε μεγάλη υστέρηση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού. Μετά την παραπάνω εξέλιξη στον προϋπολογισμό του 1996 και για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 8.715 δισ. δρχ. το 1997, πρέπει ο φετινός ρυθμός αύξησης να φτάσει στο17,1%,έναντι προβλεπόμενου ρυθμού αύξησης 15,6%. Αν ληφθεί υπόψη, μάλιστα, ότι αρμόδια στελέχη των οικονομικών υπουργείων θεωρούν ήδη υπεραισιόδοξο το στόχο για αύξηση 15,6%, που έχει τεθεί και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο στόχος για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 1997 πρέπει, με κάθε τρόπο, να επιτευχθεί, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι μέσα στους κυβερνητικούς χειρισμούς συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο για τη λήψη μέτρων τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών (κοινωνικού χαρακτήρα κατά την προσφιλή της τακτική).

Το δελτίο

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσιονομικό δελτίο, με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία δεν είναι οριστικά, εκτιμάται ότι:

  • Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού του 1996 προβλέπεται να φτάσουν τα8.015 δισ. δρχ. και θα υπολειφθούν των αρχικών προβλέψεων κατά 295 δισ. δρχ., ενώ οι συνολικές δαπάνες θα υπερβούν τις προβλέψεις κατά 99,2 δισ. δρχ.
  • Με τα δεδομένα αυτά το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί τις αρχικές προβλέψεις κατά 394,2 δισ. δρχ. και θα διαμορφωθεί στο 9,7% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 8,3%.

Αναλυτικότερα για τα επιμέρους μεγέθη του προϋπολογισμού του 1996 σημειώνονται τα ακόλουθα:

  • Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 1996, είχαν προβλεφτεί ότι θα φτάσουν τα 7.710 δισ. δρχ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσής του, εκτιμάται ότι τελικά θα ανέλθουν στα 7.440 δισ. δρχ. περίπου, θα υπολειφθούν δηλαδή των αρχικών προβλέψεων κατά 270 δισ. δρχ. ή ποσοστό 3,5%. Οπως σημειώνεται στο δελτίο, η υστέρηση των εσόδων του οικονομικού έτους 1996 προέρχεται κυρίως από τους έμμεσους φόρους και από τις μειωμένες απολήψεις από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Οι δαπάνες πλην χρεολυσίων θα παρουσιάσουν αισθητή απόκλιση από τις αρχικές προβλέψεις (9.571,9 δισ. δρχ.) και θα φτάσουν στα 9.751,1 δισ. δρχ. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες θα υπερβούν τις προϋπολογισθείσες πιστώσεις κατά 69 δισ. δρχ. και οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κατά 110 δισ. δρχ. Στο δελτίο υποστηρίζεται ότι οι σημαντικότερες αποκλίσεις στις πρωτογενείς δαπάνες σημειώθηκαν στις κατηγορίες για αποδοχές του υπηρετούντος προσωπικού, καθώς και στις καταναλωτικές δαπάνες. Η υπέρβαση στις δαπάνες για αποδοχές του υπηρετούντος προσωπικού οφείλεται - σύμφωνα με το δελτίο - στη μεταφορά κονδυλίων από την κατηγορία "δαπάνες υπό κατανομή" για διορισμούς, μετατάξεις προσωπικού, στα ποικίλης φύσεως επιδόματα που χορηγήθηκαν το 1996, σε διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων καθώς και στην αναδρομική καταβολή της ειδικής αποζημίωσης πρόσθετης εργασίας (18.000 δρχ.).
  • Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους θα υπολειφθούν των εγγεγραμμένων πιστώσεων κατά 110 δισ. δρχ. Η υπέρβαση αυτή οφείλεται στην αύξηση των τόκων κατά 70 δισ. δρχ. έναντι των προϋπολογισθέντων κονδυλίων και κατά 40 δισ. δρχ. περίπου στις παράλληλες δαπάνες, λόγω καταβολής αυξημένων προμηθειών. Τέλος, οι δαπάνες για χρεολύσια θα υπολειφθούν των εγγεγραμμένων πιστώσεων κατά 84 δισ. δρχ.

Β. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ