Σάββατο 19 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Διαφορές τιμών μέχρι και 114% σε ομοειδή προϊόντα

Στο α' τρίμηνο του 1997 διατυπώθηκαν 905 καταγγελίες για νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα, 837 καταγγελίες για τις πωλήσεις από απόσταση, 817 για διαρκή προϊόντα και διάφορες άλλες

Απόκλιση κατά 22% παρουσιάζουν οι τιμές σε ομοειδή προϊόντα, ανάμεσα στις ακριβότερες και στις φθηνότερες πόλεις της χώρας. Οι διαφορές τιμών από κατάστημα σε κατάστημα για ορισμένα προϊόντα φτάνουν και το 53% στην ίδια πόλη και μέχρι 114% από πόλη σε πόλη, σύμφωνα με την 31η Πανελλήνια Ερευνα Τιμών του Ινστιτούτου Καταναλωτών, που ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα ανακοινώθηκε και ο Μαύρος Πίνακας παραπόνων των καταναλωτών για το πρώτο τρίμηνο του 1997. Συνολικά το ΙΚΝΑ κατέγραψε 8.575 καταγγελίες, όπου εμφανίζεται εντυπωσιακή άνοδος των παραπόνων που αφορούν σε πωλήσεις από απόσταση, σε διαρκή προϊόντα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα κλπ., σε ένδυση και υπόδηση, στα αυτοκίνητα και σε μισθώσεις ακινήτων. Το ΙΝΚΑ αποδίδει αυτή την αύξηση στην παραγωγή και διάθεση υποβαθμισμένων προϊόντων χαμηλού κόστους στην αγορά, προκειμένου να διατεθούν σε προσιτές τιμές.

Πάντως σημειώνεται ως θετικό το στοιχείο της μείωσης των παραπόνων που αφορούν στις υπηρεσίες που παρέχονται από τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.

Πρώτος στη Μαύρη Λίστα των 25 κατηγοριών έρχεται ο τομέας που αφορά σε νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα με 905 καταγγελίες καταναλωτών, δεύτερος ο τομέας των πωλήσεων από απόσταση με 837 καταγγελίες και τρίτος ο τομέας με τα διαρκή προϊόντα με 815 καταγγελίες. Οι τομείς με τις λιγότερες καταγγελίες είναι ο τομέας που αφορά στο περιβάλλον και το οικοσύστημα με 128 καταγγελίες και το ωράριο αγοράς και υπηρεσιών με 109 καταγγελίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ