Σάββατο 19 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Δε "μύρισε" ακόμα Πάσχα και γιορτές

Μουδιασμένη η αγορά, από μακριά κοιτάει για την ώρα ο κόσμος. Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Η ...ακινησία από πλευράς καταναλωτικής κίνησης δυο μέρες πριν από τη Μ. Βδομάδα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς, όπως λένε και οι ίδιοι οι έμποροι, αφού οι καταναλωτές αφήνουν κατά παράδοση τα τελευταία χρόνια τις αγορές τους για τις τελευταίες μέρες πριν από το Πάσχα με τα χρήματα που θα απομείνουν από το ισχνό δώρο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον παραδοσιακό οβελία, την περασμένη βδομάδα πωλούνταν στην αγορά της Βαρβακείου μεταξύ 1.700 και 2.100 δρχ. το κιλό, ενώ στα συνοικιακά έφτανε και τις 2.200.Ομως, καθοριστικές για τη διαμόρφωση των τιμών είναι οι τελευταίες μέρες της Μ. Βδομάδας που παρατηρείται και πιο αυξημένη κίνηση. Οπως και να 'χει, πάντως, όσο κι αν μας "ξινίζουν" τα έξοδα για το πασχαλινό τραπέζι και μας κάθονται στο... στομάχι, είναι και μια απόλαυση η βόλτα στην αγορά τέτοιες μέρες. Επειδή, όμως οι αγορές αυτές κρύβουν και παγίδες η Ενωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές, που μπορούν να κάνουν τις αγορές μας πιο ευχάριστες και οικονομικές. Συγκεκριμένα, η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει τα εξής:

  • Να προγραμματίσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις πασχαλινές αγορές, να μη βιαστούμε, αλλά και να μην τις αφήσουμε την τελευταία στιγμή.
  • Να ελέγχουμε και συγκρίνουμε σε περισσότερα από ένα καταστήματα τα ομοειδή προϊόντα που πρόκειται να αγοράσουμε, για κερδίσουμε σε χρήματα και ποιότητα.
  • Σε όλα τα σφάγια πρέπει να υπάρχει σφραγίδα χώρας προέλευσης και σφραγίδα κτηνιατρικού ελέγχου.
  • Η φρεσκάδα των αμνοεριφίων φαίνεται καλύτερα από την τομή σφαγής στο λαιμό του και από τα εντόσθιά τους υπάρχει έντονη δυσάρεστη μυρωδιά αν έχει αλλοιωθεί.
  • Ο καταναλωτής μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει το αρνί από το κατσίκι από την ουρά και το τρίχωμά της. Η ουρά του αρνιού είναι αρκετά λιπαρή σε σχέση με του κατσικιού και οι τρίχες που πρέπει να έχει στην άκρη της είναι σγουρές ενώ του κατσικιού ίσιες και σκληρές.
  • Τα έντερα πρέπει να είναι καθαρισμένα και πλυμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα και να έχουν ημερομηνία κατάψυξης.
  • Στο τέλος της Μ. Βδομάδας συνήθως οι τιμές πέφτουν, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να μείνουμε χωρίς οβελία.
  • Μην τοποθετείτε το κρέας στο ψυγείο τυλιγμένο σε νάιλον σακούλες. Αν πρόκειται να το διατηρήσετε για περισσότερες μέρες βάλτε το στην κατάψυξη.
  • Για τα είδη σοκολατοποιίας πρέπει να μας πληροφορεί η ετικέτα για το εάν πρόκειται για πραγματική σοκολάτα ή απομίμηση, καθώς και για την ημερομηνία λήξης.
  • Η αναγραφή των τιμών σε όλα τα είδη είναι υποχρεωτική. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην ημερομηνία λήξης ορισμένων τροφίμων, όπως το νωπό βούτυρο, το γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, διάφορες έτοιμες σαλάτες, σοκολάτες, παιδικές λιχουδιές κλπ.

Σχετικά με τα πασχαλινά αυγά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι αποκλείεται τα αυγά να είναι δύο, τριών ή και πέντε ημερών. Τα αυγά που θα αγοράσουμε πρέπει να μην έχουν το χαρακτηριστικό θαμπό τσόφλι, να μη γυαλίζει το τσόφλι και να μην έχει στίγματα. Βάζοντάς τα στο νερό το φρέσκο αυγό πατώνει, ενώ το μπαγιάτικο βγαίνει στην επιφάνεια. Τέλος, καλό θα είναι να μην καταναλώνουμε τα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο ή τουλάχιστον να αφαιρούμε το κομμάτι που έχει ποτίσει με βαφή.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ