Σάββατο 19 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ Μ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣΑΘΗΝΑΣ (ΟΒΣΑ)
Δεν κουνιέται "φύλλο" στην αγορά

- Πώς κινείται η αγορά, ενόψει του Πάσχα; Υπάρχει κίνηση από τη μεριά των καταναλωτών, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και τι περιμένει ο εμπορικός κόσμος;

- Δε χρειάζεται να κουραστεί κανείς για να βγάλει τα συμπεράσματά του. Με μια βόλτα, οποιαδήποτε μέρα στα μαγαζιά, θα διαπιστώσει ότι, όχι μόνο δεν πατάει άνθρωπος στο μαγαζί για να κάνει αγορές ενόψει του Πάσχα, αλλά ούτε καν κυκλοφορεί στους δρόμους, όπως συνηθίζεται, για διερεύνηση στις βιτρίνες πριν κάνει τις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η Μ. Βδομάδα θα είναι βδομάδα μαρτυρίου για τον καταστηματάρχη, που είχε στηρίξει κάποιες ελπίδες, για μια, προσωρινά έστω, αυξημένη κίνηση, όπως συνηθίζεται παραδοσιακά, αλλά με μια πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια. Φέτος, όμως, η νέκρα στην αγορά ξεπέρασε και την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη. Ετσι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή έχουμε μια πτώση, σε σύγκριση με πέρσι, της τάξης του 40%,ενώ αναμένεται μέσα στη Μ. Βδομάδα να κυμανθεί γύρω στο 25%.

- Ειδικά τέτοιες μέρες, γίνεται πιο άγριος ο ανταγωνισμός μεταξύ σούπερ μάρκετ και μικρών μαγαζιών. Με ποιους τρόπους εκδηλώνεται και πώς αποβαίνει για τους καταναλωτές και τους εμπόρους;

- Είναι γνωστός ο άνισος εξοντωτικός ανταγωνισμός όλο το χρόνο μεταξύ πολυκαταστημάτων και μικρομαγαζιών, με τις γνωστές παραπλανητικές διαφημίσεις, με το να πουλάνε τα πολυκαταστήματα φτηνά εμπορεύματα, αλλά πολύ αμφίβολης ποιότητας, με το να δουλεύουν ακόμα και μέχρι 18 ώρες τη μέρα. Ομως, τώρα στις γιορτές, αυτός ο άνισος ανταγωνισμός οργιάζει. Είναι γνωστό αυτό που γίνεται με τα αρνιά. Πουλάνε, λοιπόν, τα πολυκαταστήματα αρνιά εισαγωγής στη μισή τιμή, πολύ επικίνδυνα, όμως, για την υγεία του ανθρώπου, αφού είναι γνωστός ο τρόπος πώς και από πού μπαίνουν αυτά τα αρνιά στην Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, διαφημίζουν ότι κάνουν δώρο και ένα αρνί για αγορές συγκεκριμένης αξίας, αλλά, βέβαια, στις εννέα η ώρα, έχουν εξαντληθεί. Και βέβαια, αντί για αρνί, τους δίνεται ένα cd πολύ μικρής αξίας.

- Πού οφείλεται αυτή η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά και πώς μπορεί να αλλάξει;

- Πρώτα απ' όλα, τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν είναι, επιτέλους, μια γενναία εισοδηματική πολιτική από την κυβέρνηση, για να ζεσταθούν οι τσέπες των εργαζομένων και να υπάρξει η απαραίτητη αναθέρμανση της αγοράς. Αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση να παρθούν μέτρα για τα πολυκαταστήματα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές πρώτα για το αγοραστικό κοινό, αφού θα γίνει όμηρος της ασυδοσίας τους, και κατά δεύτερον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την ισορροπία της αγοράς και, βέβαια, για την ελληνική οικονομία. Μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι: Πρώτον, ρύθμιση νομοθετικά του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που να ισχύει για όλη την αγορά Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο 8 π.μ. - 4 μ.μ., Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 8 π.μ. - 8 μ.μ. Δεύτερον, μέτρα για τη δημιουργία πολυκαταστημάτων όχι πάνω από 700 τ.μ. και όχι σε μικρότερη απόσταση από 15 χλμ. μεταξύ τους. Τρίτον, ουσιαστικός έλεγχος από την πολιτεία για την ποιότητα των εμπορευμάτων που πουλάνε και, τέταρτον, μέτρα για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που ασκούν, πουλώντας προϊόντα ακόμα και κάτω από το κόστος.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ