Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κοντά μας με τα τραγούδια του

"Πιστεύω πως τα καλά τραγούδια δε λησμονιούνται", έλεγε. Ο ίδιος συνέβαλε τα μάλα, προσφέροντάς μας τραγούδια αλησμόνητα, ύμνους της ελληνικής ψυχής. Τρία χρόνια συμπληρώνονται την Κυριακή (15/6) από το φευγιό του Μάνου Χατζιδάκι,του συνθέτη που σμίλεψε το όνειρο και το έκανε τραγούδι. Προχτές, σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για τα τρία χρόνια απουσίας του στο Νεκροταφείο της Παιανίας.

Στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι, είναι αφιερωμένη η συναυλία, που θα δώσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων στις 18 Ιουνίου στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής. Η ορχήστρα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μελωδίες του αξέχαστου συνθέτη και ιδρυτή της, αλλά και με κλασικά κομμάτια που υπήρξαν αφετηρία για δικές του συνθέσεις. Επίσης θα ακουστεί το έργο του Μηνά Αλεξιάδη "Αθανασία", που είναι παραλλαγές πάνω στο γνωστό τραγούδι του Μ. Χατζιδάκι (παραγγελία της Ορχήστρας των Χρωμάτων). Ετσι, εκτός από το έργο του Μ. Αλεξιάδη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: το "Κοντσέρτο σε ντο ελάσσονα για έγχορδα" του Βιβάλντι, το θέμα του οποίου ο Μ. Χατζιδάκις χρησιμοποίησε στο"Χαμόγελο της Τζοκόντα", η "Συμφωνία αρ. 40" του Μότσαρτ, το βασικό θέμα της οποίας διασκεύασε στο τραγούδι του "Χασάπικο σαράντα" και το "Μπλου" του Μ. Χατζιδάκι, που γράφτηκε για την ομώνυμη ταινία. Την ορχήστρα θα διευθύνει οΜίλτος Λογιάδης,ενώ σολίστ θα είναι οι Βαγγέλης Μπουντούνης,Μάρω Ραζή και Γιώργος Μουλουδάκης.

  • "Σε όσους μπορούν ακόμη να διαβρωθούν από τη μουσική και το τραγούδι", είναι αφιερωμένα από το δημιουργό τους "Τα τραγούδια της Αμαρτίας", το κύκνειο άσμα του Μάνου Χατζιδάκι, που πρόσφατα κυκλοφόρησε σε CD, αλλά και σε χίλια αριθμημένα συλλεκτικά αντίτυπα σε βαρύ βινίλιο. Το έργο, που απασχόλησε τον συνθέτη τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του, ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο του '95 με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και τον Ανδρέα Καρακότα στο τραγούδι. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι σε ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου, ενώ ένα ποίημα είναι του Γιώργου Χρονά. Από τα είκοσι προβλεπόμενα τραγούδια, ο Μ. Χατζιδάκις συνέθεσε τα δεκαπέντε, κι απ' αυτά άλλα ήδη είχε ηχογραφήσει, δουλεύοντας με τον Αν. Καρακότα στο σπίτι του, κι άλλα βρέθηκαν σε παρτιτούρες και σχέδια. Από τα επτά ορχηστρικά συνέθεσε μόνο το "αισθησιακό". Τα τραγούδια αποδίδονται με φωνή και πιάνο, καθώς ο συνθέτης δεν πρόλαβε να ενορχηστρώσει το έργο. Στην έκδοση ακούγεται και το τραγούδι "Τύψεις" με τη φωνή του Μάνου Χατζιδάκι (ιδιωτική ηχογράφηση).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ