Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ο αγώνας αρχίζει τώρα

- Γιατί το ΔΣ του ΔΣΑ στην προχτεσινή του συνεδρίαση τάχθηκε κατά της Συνθήκης Σένγκεν;

- Η επικύρωση της Συνθήκης Σένγκεν από τη Βουλή σηματοδοτεί μια νέα εποχή αστυνόμευσης και καταστολής όσων τολμούν να αγωνιστούν ενάντια στη βίαιη αναδιάρθρωση αναγκών και δικαιωμάτων, ενάντια στο Μάαστριχτ, τη Λευκή Βίβλο, την πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων.

Με τη συνθήκη αυτή αναιρείται κάθε έννοια κράτους δικαίου. Το τεκμήριο αθωότητας, που τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα, τόσο από τις κυβερνήσεις, όσο και από τα ΜΜΕ, δέχεται τη χαριστική βολή.

Για το φακέλωμα των πολιτών στον κεντρικό υπολογιστή Σένγκεν δεν απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ούτε καν η ύπαρξη βάσιμων ενδείξεων για την τέλεση αδικήματος, αλλά αρκεί απλώς η ύπαρξη "ενδείξεων που να δημιουργούν υπόνοιες ότι κάποιος προτίθεται να διαπράξει αδικήματα ή ενδείξεων από τις οποίες επιτρέπεται να υποτεθεί ότι είναι απαραίτητη η καταγραφή πληροφοριών για την πρόληψη μιας σοβαρής απειλής της εξωτερικής ή εσωτερικής ασφάλειας ενός κράτους" (αρ. 99, παρ. 2β).

Ενδείξεις που δεν εξετάζονται φυσικά από τις δικαστικές, αλλά από τις αστυνομικές αρχές. Αυτές δε οι υπόνοιες θέτουν σε κίνηση ένα μηχανισμό "διακριτικής παρακολούθησης" του υπόπτου από τις αστυνομικές αρχές. Σε επείγουσες περιπτώσεις μάλιστα επιτρέπεται η παρακολούθηση αυτή να γίνεται και από αστυνομικές αρχές, ξένες από τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο ύποπτος (αρ. 40, παρ. 1,2).

Αντίστοιχα δίνεται η δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να μην αντλούν στοιχεία για τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου μόνο από το ποινικό μητρώο, αλλά και από τις εγγραφές στο σύστημα Σένγκεν. Το Ποινικό Δίκαιο ανατρέπεται: κατά τα ναζιστικά πρότυπα εγκληματική συμπεριφορά δε θεωρείται πλέον η πράξη, αλλά το φρόνημα.

- Τι είδους στοιχεία επιτρέπεται να εγγραφούν στον υπολογιστή αυτό;

- Την απάντηση μας τη δίνει ο νόμος 2472/97 που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κύρωση της συνθήκης και φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Προστασία του πολίτη από την επεξεργασία προσωπικών στοιχείων".

Σύμφωνα με το νόμο αυτό επιτρέπεται η δημιουργία βάσεων δεδομένων που θα καταγράφουν τις φιλοσοφικές, πολιτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις των πολιτών, καθώς και την ερωτική τους ζωή, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας ή για τη διακρίβωση κάθε είδους εγκλήματος (ακόμα και πταίσματος).

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές και πλήττουν τον πυρήνα της προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου (αρ. 9 του Συντάγματος).

Για τους λόγους αυτούς το ΔΣ του ΔΣΑ τάχθηκε κατά της Συνθήκης Σένγκεν.

- Πώς θ' αντιδράσει ο ΔΣΑ τώρα που η Συνθήκη Σένγκεν επικυρώθηκε από τη Βουλή;

- Η αλήθεια είναι πως ο ΔΣΑ άργησε να αντιδράσει και δεν επέδειξε την κοινωνική ευαισθησία που απαιτούνταν. Δεν εξέδωσε Δελτίο Τύπου για να εκφράσει την αντίθεσή του στο νόμο 2472/97 για το φακέλωμα, η δε Συνθήκη Σένγκεν ενεγράφη ως τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη του τελευταίου ΔΣ προ της επικύρωσης. Δεν είμαι λοιπόν καθόλου σίγουρος ότι θα υπάρξει η δέουσα αντίδραση και στο μέλλον. Ολα όμως τα ενεργά μέλη του ΔΣΑ οφείλουμε να αντιδράσουμε. Τόσο ως μελλοντικές καταγραφές στο σύστημα Σένγκεν, όσο και ως δικηγόροι υπερασπιστές των πληττομένων δικαιωμάτων. Γιατί ο αγώνας για τη μη εφαρμογή της συνθήκης αρχίζει τώρα.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ