Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΓΚΑΤΤ και στις προμήθειες του δημοσίου

Η γνωστή συμφωνία της ΓΚΑΤΤ θα ισχύει και στις προμήθειες του δημοσίου. Αυτό προβλέπει διεθνής σύμβαση που κυρώθηκε χτες στη Βουλή, με την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,αναπτύσσοντας τη θέση του Κόμματος, τόνισε: "Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί πρακτική εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ. Η κριτική μας για την ΓΚΑΤΤ είναι γνωστή. Επιμένουμε ότι αυτή η συμφωνία θα ζημιώσει τη χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, σε όφελος μερικών περισσότερο ή λιγότερο ή και όλων των πολυεθνικών εταιριών που θα εισβάλουν με τα προϊόντα τους και στη δική μας χώρα και δε θα έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τη δική μας παραγωγή και τα δικά μας προϊόντα.

Μέσα από αυτή τη συμφωνία καταργούνται εκτός από αυτό, τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη υπήρχαν μέχρι τώρα για τις χώρες οι οποίες υφίστανται τέτοιες επιδράσεις αρνητικά.

Η υποτιθέμενη βοήθεια, η παροχή τεχνικής βοήθειας που φαίνεται, μέσα από τη συμφωνία, ότι παρέχεται στις μικρότερες χώρες, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί ούτε δυνατότητα ούτε ωφέλεια, γιατί οι πολυεθνικές έχουν κάθε δυνατότητα να επιβάλλουν αυτό που θέλουν. Και μάλιστα για να είναι βέβαιες ότι θα πετύχουν πάντα το στόχο τους και το σκοπό τους κατάφεραν να προβλέπεται σε αυτή τη συμφωνία ο έλεγχος των προδιαγραφών. Και καταλαβαίνετε ότι αυτός ο έλεγχος των προδιαγραφών, υπέρ τίνος θα βαραίνει σε κάθε περίπτωση.

Φυσικά υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Οπως παραδείγματος χάρη οι περιπτώσεις για την εθνική άμυνα και για να το πούμε συγκεκριμένα για την προμήθεια όπλων. Εκεί υπάρχει η εξαίρεση, γιατί οι πολυεθνικές δε θέλουν και δεν επιτρέπουν σε κανένα ούτε καν να μιλήσει για διαφάνειες και τέτοια πράγματα.

Ομως όταν πρόκειται για προμήθεια άλλων εφοδίων, έστω και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μπορεί να γίνει με τέτοιες διαδικασίες που προβλέπει η συμφωνία. Τι θέλω να πω: Εχουμε το παράδειγμα του εφοδιασμού υλικών του δικού μας υπουργείου Εθνικής Αμυνας από ξένες χώρες, από την Ινδία συγκεκριμένα, για υλικά που έχουν σχέση με το ρουχισμό, πράγμα το οποίο πολύ επιβαρύνει τη δική μας χώρα. Ξέρουμε την κατάσταση της κλωστοϋφαντουργίας εδώ και καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν όλα αυτά.

Αλλά ακόμα είναι ψευδαίσθηση και αυταπάτη να νομίζουμε ότι οι δικές μας παραγωγικές και εμπορικές μονάδες θα μπορούν να διεισδύουν, λόγω της έλλειψης προστατευτικών θεσμών σε άλλες χώρες, σε αυτές τις χώρες. Πάρτε το παράδειγμα των τσιμέντων στη Γαλλία.

Επομένως, αυτή τη συμφωνία εμείς δε θα την ψηφίσουμε".

Τη σύμβαση καταψήφισαν επίσης ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ