Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Να μην υπήρχαν και οι κοινοτικοί...

Το μελανό σημείο μιας χρονιάς μεγάλων επιτυχιών

Οι επιτυχίες έγιναν πλέον παράδοση για το ελληνικό μπάσκετ. Κάθε μέρα και καλύτερα, χρόνο με το χρόνο και ψηλότερα. Τι κι αν ήταν δίσεκτο το 1996. Οι ελληνικές ομάδες στάθηκαν με αξιοπρέπεια σε διεθνές επίπεδο. Εχουμε και λέμε λοιπόν από πλευράς αξιολόγησης:

  • Κορυφαία στιγμή, η παρουσία της Εθνικής ομάδας των ανδρών στην Ατλάντα. Εκατό χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και εξήντα από τη συμμετοχή του μπάσκετ στο ολυμπιακό πρόγραμμα, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Τα "πρωτάκια" του Μ. Δενδρινού δεν τα πήγαν άσχημα. Η πέμπτη θέση ήταν ό,τι καλύτερο, έστω κι αν οι αναμνήσεις από τους αγώνες με Αυστραλία και Λιθουανία προκαλούν ακόμα πονοκέφαλο.

Στην Ατλάντα έβγαλε τη φανέλα του αθλητή για να ενδυθεί τη φόρμα του ομοσπονδιακού προπονητή ο Π. Γιαννάκης. Μια εικοσάχρονη καριέρα, συνδεδεμένη με τη νεότερη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, έφτασε στο τέλος της. Τριακόσιες πενήντα μία διεθνείς συναντήσεις και συμμετοχή σε 8 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, 3 παγκόσμια, 1 ολυμπιακό τουρνουά, 4 προολυμπιακά, 2 Μεσογειακούς Αγώνες, 9 βαλκανικά πρωταθλήματα, τέσσερα φάιναλ φορ, 3 χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια με Εθνική, Αρη και Παναθηναϊκό, 1 ασημένιο, 7 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα Ελλάδας. Καριέρα πραγματικά για μουσείο.

  • Μετά από πέντε ανεπιτυχείς προσπάθειες, ο τίτλος του πρωταθλητή Ευρώπης επιτέλους κατέληξε στην Ελλάδα. Στην "πόλη του φωτός", ο Παναθηναϊκός επεκράτησε στον τελικό της Μπαρτσελόνα και η Ελλάδα έγινε η 7η ευρωπαϊκή χώρα που κατέκτησε την κορυφαία διάκριση.
  • Ο ΠΑΟΚ έφτασε για τρίτη φορά στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, αλλά δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επιτυχία του 1991. Η Ταουγκρές, που φιλοξενούσε τον τελικό στην έδρα της, είχε και το πάνω χέρι.
  • Στον εσωτερικό χώρο ο Γ. Ιωαννίδης λίγο πριν αφήσει το μεγάλο λιμάνι για τη Ν. Φιλαδέλφεια και την ΑΕΚ, οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του 4ου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Κυπελλούχος Ελλάδας αναδείχτηκε ο Παναθηναϊκός, που στον τελικό του φάιναλ φορ της Πάτρας επεκράτησε εύκολα του Ηρακλή. Κορυφαίοι παίκτες του πρωταθλήματος αναδείχτηκαν οι Σιγάλας, Βράνκοβιτς και παίκτης της χρονιάς ο Ν. Οικονόμου. Στις γυναίκες ο Σπόρτιγκ απέδειξε και πάλι ότι διαθέτει τα... καλύτερα κορίτσια. Η ομάδα των Πατησίων κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο, αλλά δεν μπόρεσε και πάλι να φτάσει στο φάιναλ φορ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Να μην ξεχάσουμε όμως και τα κακά μαντάτα του 1996. Με απόφαση Βρυξελλών καταργήθηκε η εθνική μας ταυτότητα σε επίπεδο συλλόγων. Ο Βέλγος Ζαν Μαρκ Μποσμάν άνοιξε τους "ασκούς του Αιόλου" και εν μια νυκτί το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας γέμισε αλλοδαπούς. Ιταλοί, Βέλγοι, Ολλανδοί, Ισπανοί, Βραζιλιάνοι, Αργεντίνοι, Ισπανοί, Αγγλοι, Σουηδοί, ακόμα κι ένας Δανός, ήρθαν στην Ελλάδα κυνηγώντας το χαμένο θησαυρό. Κορυφαίο θύμα της υπόθεσης ο Πανιώνιος. Μέσα στο 1996 γνώρισε το θρίαμβο με τους πιτσιρικάδες του και την τραγωδία με τους ΕΟΚικούς. Ευτυχώς που υπάρχει η Εθνική ομάδα και τα νέα παιδιά του ελληνικού μπάσκετ, να μας θυμίζουν ότι αυτή η χώρα μπορεί και μόνη της να παράγει ταλέντα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, ιδιαίτερα από τις άλλες μπασκετικές δυνάμεις που ευνοούνται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ