Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ
Εξω πάει καλά...

Το ελληνικό βόλεϊ παρά τα χρόνια προβλήματά του πήρε τον πρώτο ευρωπαϊκό του τίτλο με τον Ολυμπιακό

Μπορεί το 1996 να χάρισε στο ελληνικό βόλεϊ τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο, δεν του πρόσφερε όμως την Ολυμπιακή καταξίωση που ψάχνει εδώ και χρόνια. Το κυριότερο, δεν έφερε στο χώρο την ωριμότητα σκέψης και δράσης των παραγόντων του αθλήματος, που τόσο έχει ανάγκη στη σημερινή εποχή. Τρανή απόδειξη η αποχή των παικτών που αποκάλυψε τις αδυναμίες του ελληνικού βόλεϊ σε επίπεδο οργάνωσης.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και τη μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Οι ερυθρόλευκοι εκμεταλλευόμενοι την έδρα τους και την απουσία των ιταλικών ομάδων από το θεσμό κέρδισαν το τρόπαιο νικώντας στον τελικό τους Γερμανούς της Μπάγερν Βούπερταλ με 3-2. Η Ορεστιάδα που πήρε μέρος για άλλη μια φορά στο φάιναλφορ του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας έμεινε στην 4η θέση.

Ο μεγάλος όμως στόχος του ελληνικού βόλεϊ ήταν η πρόκριση της Εθνικής ομάδας στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Η κλασική όμως σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Εθνικής ομάδας και συλλόγων στέρησε από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας. Ετσι, στο προολυμπιακό τουρνουά της Πάτρας η Εθνική έχασε το ολυμπιακό εισιτήριο. Λίγο αργότερα έχανε και τον προπονητή της, τον Κουβανό Χιλμπέρτο Χερέρα, που πήρε συναινετικό διαζύγιο με την ελληνική ομοσπονδία. Ενας μεγάλος προπονητής με παγκόσμια καταξίωση "έσπαγε τα μούτρα" ερχόμενος σε σύγκρουση με τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα. Από τη στιγμή της αναχώρησης Χερέρα βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή η Εθνική μετά το φιάσκο Καστελάνι. Ο Αργεντινός προπονητής αθέτησε την προφορική του συμφωνία με την ΕΟΠΕ και δεν ήρθε στην Ελλάδα.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το 1996 ήταν και πάλι μια "πράσινη" χρονιά αφού ο ΠΑΟ κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο. Παρόμοια επιτυχία και για την ομάδα των Βριλησσίων στις γυναίκες.

Από τα μέσα του καλοκαιριού το ελληνικό βόλεϊ ταλαιπωρείται με το θέμα του τρίτου ξένου. Αποκορύφωμα η αποχή των παικτών, η πρώτη που έχει γίνει στην ιστορία του αθλήματος. Εκτός από την απαγόρευση του τρίτου ξένου οι παίκτες ζητούσαν τη λύση του ασφαλιστικού και την κατάργηση της προσφοράς αντιπροσφοράς. Η αποχή δέχτηκε το πρώτο πλήγμα από τους παίκτες του Αρη για να εκφυλιστεί στη συνέχεια. Ομως απέδειξε ότι υπάρχουν προβλήματα εκρηκτικά που πρέπει να λυθούν γιατί σε αντίθετη περίπτωση απειλούν την άνοδο του αθλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ