Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Τώρα θυμήθηκε τα αυθαίρετα

Ο υπουργός κάλεσε χτες τους δημάρχους να αρχίσουν τις κατεδαφίσεις, ξεθάβοντας απ' τα συρτάρια του το ξεχασμένο ΠΔ προστασίας του Κηφισού, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη

Επρεπε να προηγηθεί η πλημμύρα του περασμένου Σαββατοκύριακου για να θυμηθεί η κυβέρνηση και να ανασύρει από τα συρτάρια της το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κηφισού, η εφαρμογή του οποίου παραμένει ξεχασμένη επί δυόμισι χρόνια (από τις 27 Ιούνη 1996 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης). Σαν να μην έφτανε μάλιστα αυτό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε χτεσινή σύσκεψη που είχε με το νομάρχη Ανατολικής Αττικής και με 12 δημάρχους και κοινοτάρχες από τα όρια ευθύνης των οποίων διέρχεται ο Κηφισός, κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, να βγάλουν αυτοί "το φίδι από την τρύπα" και να κατεδαφίσουν τις εκατοντάδες αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται πάνω σε παράνομες επιχωματώσεις που έγιναν και γίνονται στην κοίτη του ποταμού με υπεύθυνες για την ανοχή που επέδειξαν τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ο στόχος αποπροσανατολισμού και απόσεισης των ευθυνών που προσπαθεί να πετύχει με τον τρόπο αυτό ο υπουργός είναι προφανής, τη στιγμή που αποκαλύπτεται ότι και για τις τρεις περιοχές που πλημμύρισαν το Σαββατοκύριακο (Κόρινθος, Κηφισός, Φθιώτιδα) υπαίτιες είναι είτε οι κακοτεχνίες σε δημόσια έργα, είτε αυτή καθαυτή η έλλειψη τεχνικών ή αντιπλημμυρικών έργων... Επιπλέον κάνει φανερό τον άλλο στόχο της σημερινής κυβέρνησης, που είναι να φορτώνει συνεχώς στην εκλεγμένη νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που "κόβουν ψήφους", ενώ από την άλλη της αποστερεί άλλες ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Αρωγός στο "παιχνίδι" της κυβέρνησης ήρθε και ο νομάρχης Αν. Αττικής Δ. Φράγκος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ξεκινούν αμέσως οι κατεδαφίσεις, προσθέτοντας ότι η νομαρχία έχει ένα κονδύλι για το σκοπό αυτό 17 εκατομμυρίων δραχμών που της έχει διαθέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πέρα από τις εντυπώσεις, όμως, υπενθυμίζεται ότι η Αν. Αττική είναι ο χώρος όπου βοά η αυθαιρεσία με ευθύνη και των νομαρχιακών υπηρεσιών.

Ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη στους δημοσιογράφους ότι οι ελεγκτές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν διαπιστώσει εκατοντάδες παρανομίες στην προστατευόμενη όχθη του Κηφισού (από τα όρια της Ν. Χαλκηδόνας μέχρι τις κοινότητες Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου και Ανοιξης στην Πεντέλη) και εξήγγειλε τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του ΠΔ που προβλέπει τους όρους προστασίας μιας ευρύτερης ζώνης γύρω από το ποτάμι. Στο Φορέα αυτό θα συμμετέχουν η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η νομαρχία, οι δώδεκα δήμοι και κοινότητες, ο Οργανισμός Αθήνας, καθώς και η ΕΥΔΑΠ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Κ. Λαλιώτης, για την πλημμύρα της υπόγειας διάβασης στον Κηφισό, χαρακτήρισε το έργο "άρτιο και ολοκληρωμένο", προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δημιούργησε άλλη εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ επανέλαβε ότι τα αίτια θα ερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ