Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γνώριζαν και αδιαφορούσαν

- Ποια είναι η "επόμενη μέρα" για την Κόρινθο;

- Η Κόρινθος είναι πνιγμένη σε χιλιάδες τόνους λάσπης, το εμπορικό κέντρο έχει καταστραφεί, η οικονομική ζώνη και δραστηριότητα νεκρώθηκε, οι κάτοικοι των φτωχότερων και υποβαθμισμένων περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση, περιουσίες χάθηκαν μέσα σε 2 ώρες, χιλιάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν.

- Τι προκάλεσε αυτές τις βιβλικές καταστροφές;

- Σίγουρα, όχι μόνο η φύση. Κύριος υπεύθυνος είναι η εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων να φτιάξουν αντιπλημμυρικά έργα. Και, όπως φαίνεται, ενώ γνώριζαν τον κίνδυνο, έπραξαν με γνώμονα συμφέροντα άλλων και όχι των κατοίκων της Κορινθίας. Από τις 28/8/95, η ΔΕΥΑΚ προειδοποιούσε πως με τον τρόπο που φτιάχνεται η νέα Εθνική Οδός είναι θέμα χρόνου οι πλημμύρες. Κανείς δεν άκουσε. Τώρα οι υπουργοί έκαναν πως δεν ήξεραν τίποτα για το έγγραφο της ΔΕΥΑΚ, στο οποίο επισημαινόταν ο κίνδυνος πλημμυρών από τα πρόσθετα νερά του δικτύου ομβρίων υδάτων της νέας Εθνικής Οδού. Ανάλογη στάση αδράνειας κράτησε και η Νομαρχία Κορινθίας, η οποία δεν προχώρησε έγκαιρα στη μελέτη και το σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων. Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, προκαλώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, ανέδειξαν σαν μόνο υπεύθυνο της καταστροφής τη μεγάλη βροχόπτωση, βρίσκοντας συνηγόρους τον νομάρχη και τον δήμαρχο της πόλης. Στόχος τους, να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των τοπικών ηγετικών παραγόντων, γιατί δεν έχουν πάρει εκείνα τα μέτρα που θα προστάτευαν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της Κορινθίας. Οταν, μάλιστα, τα τελευταία 25 χρόνια είχαμε προβλήματα πλημμυρών μικρότερης κλίμακας κύρια στην Κόρινθο.

- Ποιες ήταν οι αντιδράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης;

- Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι ανακοίνωσαν "ελεημοσύνη" 200.000 δραχμών για κάθε νοικοκυριό και μέτρα - κοροϊδία για τους εμπόρους, που δεν ανακουφίζουν κανένα. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά να πάρουν μέτρα για τα χιλιάδες ΙΧ αυτοκίνητα, που παρασύρθηκαν από τα νερά και υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές.

- Τι πρέπει να γίνει για την αποτροπή παρόμοιων καταστροφών και την ανακούφιση των πληγέντων;

- Απαιτούνται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχετευτικά δίκτυα ομβρίων σε όλους τους δήμους του νομού. Ιδιαίτερα στην Κόρινθο, χρειάζεται να κατασκευαστούν αναβαθμίδες και μικρά φράγματα σ' όλο το μήκος του ποταμού για να συγκρατούνται τα φερτά υλικά. Να αποκατασταθεί η φυσική κοίτη του ποταμού από τις παράνομες επιχωματώσεις, να γίνει ανακατασκευή των γεφυρών, να διευκολύνεται η ροή του νερού. Να εξεταστεί και η δυνατότητα εκτροπής μέρους των νερών του χειμάρρου Ξηριά, στα πλαίσια ολοκληρωμένης μελέτης που θα διασφαλίζει συνολικά την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σαν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών προτείνουμε: Την άμεση οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων με το ποσό των 500.000 δρχ., την πλήρη και χωρίς περιορισμό αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν κατοικίες, καταστήματα, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις και ΙΧ αυτοκίνητα, τη μετάθεση χωρίς επιβάρυνση, για ικανό χρονικό διάστημα, των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, την 5ετή άτοκη ρύθμιση χρεών προς οργανισμούς, τη χορήγηση άτοκων και ειδικά επιδοτούμενων δανείων με διάρκεια χάριτος κατά κατηγορία πληγέντων, την καθιέρωση ειδικών τιμολογίων των δημοσίων επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας για τους πληγέντες και, τέλος, ειδικά επιδόματα στους εργατοϋπαλλήλους για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις όπου εργάζονταν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Π. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση στη Βουλή για τις καταστροφές στην Πελοπόννησο (2018-10-04 00:00:00.0)
Τρίτος νεκρός μέσα σε δέκα μέρες (2010-10-30 00:00:00.0)
Μία νεκρή με την πρώτη νεροποντή του χειμώνα! (2005-11-26 00:00:00.0)
Επνιξε ό,τι ήταν προδιαγραμμένο να πνιγεί (2000-11-21 00:00:00.0)
Πρόβλημα ύδρευσης (1997-07-31 00:00:00.0)
Οι ένοχοι (1997-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ