Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Λίμνη ο κάμπος

Πέντε μέρες μετά τις πλημμύρες της περασμένης Κυριακής και μεγάλη έκταση του θεσσαλικού κάμπου εξακολουθεί να μοιάζει με μια απέραντη λίμνη. Τα νερά των ποταμών που ξεχείλισαν, "έπνιξαν" εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με σιτάρια και οργωμένα έτοιμα για σπορά τεύτλων και βαμβακιού.

Κι αυτή τη φορά, όπως και στις μεγάλες πλημμύρες του Οχτώβρη του 1994, η έλλειψη στοιχειωδών αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, ευθύνεται για τις τεράστιες καταστροφές.

* Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα χωριά της Καρδίτσας Μυρίνη, Μακρυχώρι, Κοσκινάς, Ψαθοχώρα, Μαραθέα, Βλοχός, Μεταμόρφωση καθώς και στην επαρχία Σοφάδων.

* "Πνιγμένες" είναι αγροτικές εκτάσεις πάνω από 100.000 στρεμμάτων στην επαρχία Φαρκαδώνας και στα χωριά των Τρικάλων Πηνειάδα, Ζάρκο, Κεραμίδι, Νομή, Παραπόταμος, Αμμουδιά, Ρόγγια, Βαλομάνδρι, Φωτάδα, Βαλτινό. Εφιαλτικές ώρες ζουν οι κάτοικοι του Αγίου Προκοπίου που βλέπουν το χωριό τους κομμένο στη μέση από ένα μεγάλο ρήγμα που προκάλεσαν η νεροποντή και οι κατολισθήσεις. Ενα κύμα λάσπης κατεβαίνει από τα πλάγια του βουνού, παρασύρει τα πάντα στο διάβα του κι απειλεί σπίτια και ανθρώπους.

* Στα Φάρσαλα της Λάρισας πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα στα χωριά Υπέρεια, Ευίδριο, Σκοπιά,που είχαν ξαναπληγεί τον Οχτώβρη του 1994.

Εγκληματική αδιαφορία

Στο χωριό Κεραμίδι,που επισκεφτήκαμε χτες, βρήκαμε τους κατοίκους να έχουν αποκλείσει, με δεκάδες τρακτέρ, το δρόμο Τρικάλων - Καρδίτσας. Πάνω από 15.000 στρέμματα του χωριού πλημμύρισαν - τα νερά έφτασαν δίπλα στα σπίτια - όταν ο νομάρχης Καρδίτσας, Κ. Παπακυρίτσης,άνοιξε, το βράδυ της Κυριακής, το ανάχωμα στο φουσκωμένο ποτάμι για να μην ξαναπνιγούν, όπως το 1994, η Μεταμόρφωση και ο Βλοχός. Οι κάτοικοι του Κεραμιδιού διαμαρτύρονται και ζητούν άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

"Το 1994 - λέει ο Κ. Θεοδώρου - καταστράφηκαν παντελώς οι βαμβακοκαλλιέργειές μας από τις πλημμύρες, όταν και πάλι είχε ανοιχτεί το ανάχωμα στη Μεταμόρφωση. Αποζημιώσεις δεν πήραμε - παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης - και έχουμε κάνει μήνυση στο κράτος και περιμένουμε αυτές τις μέρες να γίνει η δίκη. Και τώρα παθαίνουμε τα ίδια. Ζητάμε ειδική και ιδιαίτερη μεταχείριση στις αποζημιώσεις, διότι το χωριό μας έχει γίνει ζώνη ανάσχεσης όλων σχεδόν των νερών της Θεσσαλίας".

"Αν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν υποσχεθεί το 1994 - λέει ο Θ. Δημητρούλης - αν ενισχύονταν τα "χάρτινα" αναχώματα και δε χρειαζόταν ν' ανοίξουν για να μην πνιγούν σπίτια και άνθρωποι, δε θα πλημμυρίζαμε πάλι κι εμείς. Τώρα καταστραφήκαμε. Τα στάρια "πάνε". Τεύτλα και βαμβάκι δεν προλαβαίνουμε να σπείρουμε, αφού τα νερά θα κάνουν καιρό ν' αποτραβηχτούν. Τι άλλο να κάνουμε παρά να διαμαρτυρηθούμε για να βρούμε το δίκιο μας;".

Την ώρα που βρισκόμασταν μαζί με τους κατοίκους του Κεραμιδίου, ήρθε εκεί και ο νομάρχης Τρικάλων, Στ. Πατραμάνης,ο οποίος αναγνώρισε το δίκιο τους, έδωσε κάποιες υποσχέσεις ότι θ' ασχοληθεί με το πρόβλημα κι αποχώρησε. Κάτοικοι μας έλεγαν ότι σε συνεννόηση με τον νομάρχη Τρικάλων, ο συνάδελφός του της Καρδίτσας "έσπασε" το ανάχωμα στη Μεταμόρφωση...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ