Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Απολύθηκαν δυο ειδικευόμενοι γιατροί

Κενές οι 16 απ' τις 30 θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Η ΕΙΝΠΙΣ καταδικάζει τις απολύσεις και ζητά την ανάκλησή τους

Το νοσοκομείο της Ζακύνθου έχει ακάλυπτο το 46% των ειδικευμένων γιατρών αλλά ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου απέλυσαν τις δυο -απ' τις τρεις συνολικά - ειδικευόμενες γιατρούς! Μάλιστα στην απόφαση αυτή προχώρησαν παρά την αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου (2/1/97) και παρά τις διατάξεις του νόμου 1609/86, άρθρο 10 που προβλέπει πως γιατροί που κάνουν ειδικότητα σε επαρχιακά νοσοκομεία μπορούν μετά τη λήξη του χρονικού ορίου να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί μέχρι να τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν την ειδικότητά τους.

Οι γιατροί που απολύθηκαν είναι η Σαββίνα Χαϊκάλη και η Αικατερίνη Γεωργοπούλου.Το τι σημαίνει η απόλυση των δυο ειδικευόμενων γιατρών μπορεί να φανεί απ' τις ελλείψεις σε έμψυχο υλικό στο νοσοκομείο Ζακύνθου: Από τις 30 θέσεις ειδικευμένων γιατρών έχουν καλυφθεί μόνο 16. Υπάρχουν 6 κενές θέσεις στο Παθολογικό Τμήμα, 4 στο Χειρουργικό, 3 στον Εργαστηριακό Τομέα ενώ η 1 θέση της Μαιευτικής είναι ουσιαστικά ανενεργός καθώς την κατέχει ο σημερινός Νομάρχης Ζακύνθου. Λείπουν επίσης 2 ακτινολόγοι και 1 μικροβιολόγος. Στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει Παιδιατρική κλινική και οι ανάγκες της εξυπηρετούνται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Στην καρδιολογική κλινική υπάρχει 1 καρδιολόγος.

Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 6 γιατροί που κάνουν την ειδικότητά τους και 3 υπεράριθμοι. Ομως ακόμα και αυτοί δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου καθώς εφημερίες κάνουν ακόμα και οι αγροτικοί γιατροί οι οποίοι το πρωί απασχολούνται στα αγροτικά ιατρεία και τα βράδια εφημερεύουν στο νοσοκομείο.

Η Επιστημονική Επιτροπή και η Τριμελής Επιτροπή των Γιατρών του νοσοκομείου Ζακύνθου, έχουν ταχθεί ενάντια στις απολύσεις θεωρώντας πως το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί. Ταυτόχρονα με την απόλυση, δεν προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την πλήρωση των κενών θέσεων.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Στερεάς Ελλάδας (ΕΙΝΠΙΣ) με ανακοίνωσή της καταδικάζει τις απολύσεις και συμπαραστέκεται στους δυο ειδικευόμενους γιατρούς. "Η Παιδιατρική κλινική, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν έχει νοσοκομειακούς γιατρούς και μόνον ορισμένα περιστατικά καλύπτονται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Η Καρδιολογική κλινική στηρίζεται σε 1 επιμελητή και 1 γιατρό υπεράριθμο. Δεν υπάρχουν ακτινολόγος, ορθοπεδικός, ΩΡΛ. Το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού και θα έπρεπε να προσφέρει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου παρ' όλες τις ανάγκες του Νοσοκομείου και παρ' όλες τις αποφάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και της Τριμελούς Επιτροπής των γιατρών του νοσοκομείου, προχώρησε στις απολύσεις των δύο συναδέλφων παραβιάζοντας ακόμη και το σχετικό νόμο (άρθρο 10 του Ν. 1609/86) οξύνοντας ακόμα περισσότερο τα λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου".

"Αυτή η ενέργεια της διοίκησης εντάσσεται στα πλαίσια των περικοπών στις κρατικές δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία και γενικά στην υγεία" τονίζει η ΕΙΝΠΙΣ και ζητά την ανάκληση των απολύσεων καθώς και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των ειδικευμένων γιατρών για την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Οι νοσοκομειακοί παλεύουν για την απαραίτητη αναβάθμιση και βελτίωση της παρεχόμενης νοσοκομειακής περίθαλψης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με διακοπή λειτουργίας απειλούνται κλινικές λόγω των μετακινήσεων γιατρών (2021-07-01 00:00:00.0)
Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν εκβιάζονται, δεν εκφοβίζονται (2021-04-27 00:00:00.0)
«Αδύνατο να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση» (2020-08-06 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες αγώνα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο (2015-06-17 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» το Νοσοκομείο της Δράμας (2015-03-18 00:00:00.0)
Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό (1999-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ