Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1997
Σωρεία συσκέψεων για τη συγκράτηση των δαπανών

Η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών στα "ασφυκτικά" όρια που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 1997 και γενικότερα η επίτευξη των στόχων του, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Ανάλογου περιεχομένου συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα μεταξύ του Ν. Χριστοδουλάκη και των προϊστάμενων των υπηρεσιών εντελλομένων εξόδων όλων των υπουργείων και άλλων φορέων του δημοσίου της Αττικής. Επίσης, σήμερα αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου με αναλυτικές οδηγίες προς τα υπουργεία και τους οργανισμούς για την αυστηρή τήρηση όλων των διαδικασιών που προβλέπονται για την εκτέλεση του σκέλους των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού.

Από τα παραπάνω, είναι φανερό ότι επικρατεί έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρμόδιοι παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκφράζουν φόβους για υπέρβαση των στόχων για τις δημόσιες δαπάνες, καθώς αυτές παραμένουν ουσιαστικά καθηλωμένες στα επίπεδα του ...1993. Το πάγωμα των δαπανών στα επίπεδα του 1993, έχει σαν αποτέλεσμα τα υπουργεία και οι οργανισμοί του δημοσίου (ιδιαίτερα όσοι προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα) να μην είναι πλέον σε θέση να ικανοποιήσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες με όλες τις παρενέργειες που έχει η εξέλιξη αυτή.Σημειώνεται πως στον κρατικό προϋπολογισμό του 1997, οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις) αυξάνονται μόλις κατά 6,2%, τη στιγμή που το αμέσως προηγούμενο - επίσης κακό έτος - αυξήθηκαν με ρυθμό 14,1%. Πρόκειται εμφανώς για μία πολιτική καρατόμησης των δημοσίων δαπανών σε ακόμη πιο έντονη μορφή από τα προηγούμενα χρόνια, που οδηγεί εκ των πραγμάτων στη συρρίκνωση ή και στο αναγκαστικό κλείσιμο πολλών δημοσίων φορέων. Είναι μία από τις πλευρές του ανυπολόγιστου κόστους που υφίσταται η ελληνική κοινωνία από την εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εκπλήρωση των όρων του προγράμματος "σύγκλισης".

  • Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, κατά το Δεκέμβρη του 1996 από την ΥΠΕΔΑ και τα παραρτήματά της διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 5.500 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 147.085 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ