Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Πανελλαδική απεργιακή "υποδοχή"

Την Πέμπτη 23 Γενάρη, πραγματοποιείται η απεργία της ΓΣΕΕ για το φορολογικό. Σε μαζική συμμετοχή καλεί η ΕΣΑΚ

Με 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, την Πέμπτη 23 Γενάρη και συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί,θα "υποδεχτεί" η ΓΣΕΕ τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, απαιτώντας δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, με βάρος στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τη διεύρυνση του αφορολόγητου ποσού στα 2 εκ. δραχμές περίπου.Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η ΕΣΑΚ,με ανακοίνωσή της, στην οποία τονίζει ότι μαζί με τον κεντρικό στόχο για τη δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, "επιβάλλεται να αναδείξουμε σαν βασικό θέμα την απαίτηση για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και της χώρας σε όφελος της εργατικής τάξης".

"Δεκάδες εργοστάσια κλείνουν - τονίζεται στην ανακοίνωση - δημόσιες επιχειρήσεις είτε διαλύονται, είτε ξεπουλιούνται, παραγωγικοί κολοσσοί πλιατσικολογούνται από τα αφεντικά. Οι περιπτώσεις της ΣΟΦΤΕΞ, των ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, της ΜΙΣΚΟ και της ΛΑΡΚΟ, μιλούν από μόνες τους".

Ειδικότερα για το φορολογικό, η ΕΣΑΚ επισημαίνει σχετικά με τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου για τους εργαζόμενους ότι:

"Επιβάλλει βαριά φορολογία στους ναυτεργάτες που θαλασσοπνίγονται στις σύγχρονες γαλέρες των εφοπλιστών. Καταργεί ελαφρύνσεις των πολύτεκνων μητέρων. Φορολογεί το τμήμα μισθού που χορηγείται "σε είδος". Αφήνει στα ίδια επίπεδα (1.300.000) το αφορολόγητο. Διατηρεί τη φορολόγηση της αποζημίωσης από απόλυση μισθωτού. Αρνείται την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. "Διευρύνει" τη φορολογική βάση σε μια μόνο κατεύθυνση".

Τονίζει ακόμα ότι αφήνονται άθικτες οι προκλητικές ρυθμίσεις σε όφελος του κεφαλαίου, με τη νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής των κερδών και υπερκερδών, τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών και φοροκλοπών σε όφελος των λίγων, την αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των βιομηχάνων.

Η ΕΣΑΚ θέτει επίσης δέκα βασικά αιτήματα:

Αντιστροφή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων για την αποφασιστική μείωση των έμμεσων φόρων. Αφορολόγητο ποσό για κάθε εργαζόμενο ίσο με τις ετήσιες αποδοχές της ΕΓΣΣΕ. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών και των υπερκερδών. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και πρόσθεση ενδιάμεσων κλιμακίων. Είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων και πάταξη της φοροκλοπής από το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος. Επέκταση και διεύρυνση του "πόθεν έσχες" και των τεκμαρτών δαπανών. Κατάργηση για τους μισθωτούς της φορολόγησης στις αποζημιώσεις. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένα είδη, όπως σχολικά, παιδικές τροφές. Αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών για φροντιστήρια. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ