Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Φουντάρουν" οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί

Συγκέντρωση τη Δευτέρα στην πλατεία Μητροπόλεως και πορεία στη Βουλή. Δεν πτοεί τους απεργούς η απόφαση - προκάτ του Πρωτοδικείου Πειραιά, την οποία αξιοποιούν οι εφοπλιστές εντείνοντας τις απεργοσπαστικές - τρομοκρατικές παρεμβάσεις τους σε όλα τα λιμάνια, με τις "πλάτες" της κυβέρνησης και των κατασταλτικών μηχανισμών

Κρατάνε γερά οι ναυτεργάτες το μεγαλειώδη απεργιακό τους αγώνα, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και θα συνεχιστεί μέχρι και τα ξημερώματα της ερχόμενης Τρίτης, με προοπτική παραπέρα κλιμάκωσης. Στο μεταξύ, στους απεργοσπαστικούς τρομοκρατικούς μηχανισμούς που έχουν στήσει κυβέρνηση και εφοπλιστές, προστέθηκε χτες η απόφαση - προκάτ του Πρωτοδικείου Πειραιά, το οποίο αποδέχτηκε την αίτηση των δύο εφοπλιστικών ενώσεων, της Ενωσης Ακτοπλόων και της Ενωσης Μεσογειακών Επιβατικών, και έκρινε την απεργία, ως... συνήθως, "παράνομη και καταχρηστική"!

Ωστόσο, η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας και κατά τη χτεσινή μέρα, κατέστησε "κενό γράμμα" την απόφαση.

Τη Δευτέρα οι ναυτεργάτες, στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα τους, θα κατέβουν στους δρόμους της Αθήνας για να διαδηλώσουν την απόφασή τους να σπάσουν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, παίρνοντας μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στις 11 το πρωί στην πλατεία Μητροπόλεως και στην πορεία προς τη Βουλή.

Το Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε την απαγορευτική απόφαση χτες στις 2 το μεσημέρι. Οπως αποφάσισε ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου, Π. Ζούρος,το δικαστήριο "αναστέλλει την απεργία των εργαζόμενων ναυτικών" (!) και "απειλεί για τον καθένα (σ.σ. από τους συνδικαλιστές) προσωπική κράτηση δύο μηνών και χρηματική ποινή εκατό χιλιάδων δραχμών για κάθε παράβαση της παρούσας αποφάσεως"!

Στο λιμάνι του Πειραιά

Με την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου, οργίασαν κυριολεκτικά οι πιέσεις των εφοπλιστών σε βάρος των πληρωμάτων, με την έκδοση τρομοκρατικών ανακοινώσεων, τη θρασύτατη εμφάνιση τραμπούκων στα πλοία και απειλητικές προειδοποιήσεις για απολύσεις.

Η αρχή έγινε στα Ιπτάμενα Δελφίνια της εταιρίας ΣΕΡΡΕΣ στο λιμάνι της Ζέας, στο Πασαλιμάνι! Ανθρωποι της εταιρίας κάθισαν στο σκαμνί (!) έναν ναυτεργάτη, από τους 25 συνολικά που υπηρετούν σε αυτά τα σκάφη, και τον ρωτούσαν αν απεργεί, ενώ ταυτόχρονα απειλούσαν με απόλυση! Επιτόπου στο σημείο που βρίσκονται δεμένα τα Δελφίνια, συγκεντρώθηκαν απεργοί και συνδικαλιστές, ενώ οι ναυτεργάτες των Δελφινιών δήλωσαν απεργία.

Τη σκυτάλη αμέσως μετά ανέλαβαν οι κρητικές πλοιοκτήτριες εταιρίες. Η αρχή έγινε στο επιβατικό πλοίο ΠΡΕΒΕΛΗ της εταιρίας "Ρεθυμνιακή ΑΕ" στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πρόεδρος της εταιρίας Χαλκιαδάκης "διέταξε" τους ναυτεργάτες του πληρώματος να σταματήσουν την απεργία, ενώ θέλησε να τους υποχρεώσει να κάνουν μυστική ψηφοφορία. Οι ναυτεργάτες αρνήθηκαν και σύσσωμοι δήλωσαν: Απεργία! Ανάλογα περιστατικά εκδηλώθηκαν στο επιβατικό πλοίο ΡΕΘΥΜΝΟ της εταιρίας ΑΝΕΚ και στο επιβατικό ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ της εταιρίας "Λασυθιακή ΛΑΝΕ".Οι δύο πλοιοκτήτριες εταιρίες έστειλαν αντιπροσώπους τους να τρομοκρατήσουν τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων με τη δικαστική απόφαση ότι η απεργία είναι "παράνομη", για να ξεκινήσουν τα πλοία. Τα πληρώματα και των δύο πλοίων δήλωσαν ότι συνεχίζουν την απεργία τους.

Συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα

Στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών της Ηγουμενίτσας βρίσκονται το Εργατικό Κέντρο της πόλης και το Συνδικάτο Οικοδόμων,τα οποία διοργανώνουν την Κυριακή στις 11 το πρωί,συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την πύλη του λιμανιού. Οι ναυτεργάτες της Ηγουμενίτσας πήραν μέρος και χτες καθολικά, στην απεργία, παρά την τρομοκρατία και τις απειλές εφοπλιστών. Συγκεκριμένα, χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι της εταιρίας των εφοπλιστών Κοσμά - Καραφωτιά,απειλούσαν το πλήρωμα στο πλοίο "Βαλεντίνο" ότι αν δε σταματήσουν την απεργία θα πληρώσουν πρόστιμο 50 εκατομμύρια δραχμές για "ζημιές" του πλοίου! Οταν το πλήρωμα δήλωσε ότι θα συνεχίσει την απεργία του, οι εφοπλιστές απαίτησαν από τους ναυτεργάτες να υπογράψουν σε μια λίστα προκειμένου να τους υποβληθούν μηνύσεις! Βέβαια, το πλήρωμα απάντησε ξανά με ΝΑΙ στην απεργία.

Ακίνητα παρέμειναν τα πλοία και στα λιμάνια της Πάτρας και του Βόλου.Επίσης η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και στο λιμάνι της Ραφήνας έδεσε και το φέρι μποτ "Βασίλης",το οποίο προχτές επιχείρησε να σπάσει την απεργία, ενώ δεν εκτελούνται και οι γραμμές Κάρυστος - Ραφήνα και Μαρμάρι - Ραφήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη διασπορά στο πλήρωμα με ευθύνη κυβέρνησης - εταιρείας(2020-10-14 00:00:00.0)
Κράτησαν το πλοίο στο λιμάνι(2003-08-27 00:00:00.0)
Το κέρδος πάνω απ' την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων(2003-08-13 00:00:00.0)
Σαν μια γροθιά οι ναυτεργάτες(2002-04-04 00:00:00.0)
"Κουρελόχαρτο" και η νομοθεσία!(1997-03-25 00:00:00.0)
Στον "πάτο" οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί(1997-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ