Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστική επίθεση

Συζήτηση με τον δήμαρχο Βύρωνα, Νίκο Ρογκάκο, και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Πνευματικού Κέντρου του δήμου, Βασίλη Κολοβό

Μπορεί κάποιοι να επιδιώκουν την αποξένωση και την ισοπέδωση αρχών και αξιών. Ισως, η έννοια του πολιτισμού να διαστρεβλώνεται, κάποιες φωτεινές προσπάθειες να αγνοούνται. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι και φορείς με πολιτιστικές και αγωνιστικές παραδόσεις που "επενδύουν" όνειρα και αγώνες, προκειμένου να υπάρξει πολιτιστική αναβάθμιση του λαού και του τόπου μας, αφού, αυτός ο λαός ξέρει καλά ότι το πλέον αποτελεσματικό επιθετικό εθνικό μας "όπλο" είναι ο πολιτισμός.

Ο Δήμος Βύρωνα και το Πνευματικό Κέντρο του,με πίστη, όραμα και σαφείς προσανατολισμούς φροντίζουν ακούραστα για το αύριο, μέσα από την εκπαίδευση των νέων, μέσα από τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες απαντούν και αντιστέκονται στην ισοπέδωση. Τη στιγμή που τα κονδύλια για τον πολιτισμό μειώνονται, ο δήμος Βύρωνα, τριπλασιάζει τα χρήματα για την πολιτιστική αναβάθμιση των δημοτών του και όχι μόνο.

Εκεί ψηλά, στα όρια της Ανατολικής Αττικής, όπου τα καραβάνια των προσφύγων από τη Μικρά Ασία πριν από αρκετές δεκαετίες βρήκαν μια σταλιά γης και έχτισαν τις παράγκες τους, εκεί ψηλά ανάμεσα σε ρέματα και βράχια, που αργότερα τα εξόρυξαν και έφτιαξαν τα φτωχικά τους, για να στεγάσουν τις φαμελιές τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά, εκεί στο Βύρωνα που τις μεγάλες ώρες της πατρίδας μας πλήθος αγωνιστές έστησαν οδοφράγματα με τα κορμιά τους, για να υπερασπιστούν την ελευθερία και "υψώθηκαν" πολλά μέτρα πάνω από τη γη, για να αποδείξουν την αξία της έννοιας άνθρωπος, εκεί, λοιπόν, ένας κομμουνιστής δήμαρχος προσπαθεί να βάλει σε ίση μοίρα, με όλες τις άλλες ανάγκες της πόλης του και τον πολιτισμό, έναν πολιτισμό που απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία, αλλά κυρίως στη νεολαία.

Ανθρωποκεντρική προοπτική

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου, που συντονίζει όλες τις δραστηριότητες του Κέντρου είναι ο κομμουνιστής, ηθοποιός και συγγραφέας,Βασίλης Κολοβός,ο οποίος, στη συζήτηση που είχαμε μαζί του μας είπε:"Πιστεύω ότι με τέτοιες προσπάθειες μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε η κοινωνία να αντισταθεί στην ισοπέδωση, αντλώντας δύναμη από την πολιτιστική μας παράδοση. Μια τέτοια στάση μπορεί να καθορίσει μια ανθρωποκεντρική προοπτική του αύριο όλων των πολιτών, χωρίς κοινωνικές και άλλες διακρίσεις".

"Για μας - λέει ο Βασίλης Κολοβός - το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη στον πολιτισμό, που τόσο κατάφωρα καταστρατηγείται στις μέρες μας, δεν είναι ευκαιριακό. Είναι κυρίαρχο. Γι' αυτό κι ο δήμος μας, ως ανώτατη λαϊκή και δημοκρατική έκφραση, θέλει να προσφέρει σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες του. Γνωρίζουμε ότι μέσα από την πολιτιστική πράξη που αγγίζει τις αγωνίες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας, μπορούμε και πρέπει να αποκρούσουμε καθετί, που διασύρει την εθνική ιστορική μνήμη, καθετί που αποπροσανατολίζει και αφελληνίζει, καθετί που καταστρέφει τα εθνικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά μας.Ολες οι κοινωνικές ομάδες, όλοι οι φορείς, όλα τα άτομα που αγωνιούν και ανησυχούν για τον πολιτισμό, έχουν στέγη κάτω από τις πολιτιστικές φτερούγες του Πνευματικού Κέντρου και μαζί τους συνδιοργανώνουμε μέρες πολιτισμού και ελπίδας".

Το Πνευματικό Κέντρο, λοιπόν, του Δήμου Βύρωνα έχει σχεδιάσει προγράμματα ενασχόλησης των νέων με τις τέχνες, τα οποία θα λειτουργήσουν όλο το χρόνο και θα κορυφώνονται στη διάρκεια των καλοκαιρινών φεστιβάλ.

"Ξεχωριστό βάρος - επισημαίνει ο Βασίλης Κολοβός - δίνουμε στο μέλλον, στα γελαστά μάτια των παιδιών μας. Θέλουμε να ανοίξουμε όλους τους δρόμους για να περάσει η δημιουργία, η τέχνη, ο πολιτισμός, να τ' αγιάσει, να τα φωτίσει, να τα μυρώσει από τα τρυφερά τους χρόνια και να τα οδηγήσει στα μονοπάτια της γνώσης και της ευαισθησίας".

Πολιτισμός για όλους

Εκτός από τα σημαντικά εξωσχολικά προγράμματα που προσφέρει στα παιδιά του Βύρωνα, έχει την πανελλήνια πρωτιά να παρεμβαίνει στη διδακτική ύλη των Δημοτικών Σχολείων, με προγράμματα ξεναγήσεων σε μουσεία, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους.Με προγράμματα επαφής των παιδιών με τους δημιουργούς, προγράμματα μουσικής, θεάτρου κλπ. Για δέκατη, συνεχή, χρονιά λειτουργεί το Παιδικό Εργαστήρι Ζωγραφικής.Πριν ένα χρόνο δημιουργήθηκε το Θεατρικό Εργαστήρι.Από φέτος λειτουργεί πειραματικάΚινηματογραφικό Εργαστήρι, Εργαστήρι Καραγκιόζη, Εργαστήρι Μουσικής Προπαίδειας.Επίσης, λειτουργεί το πρόγραμμα "Παιδί και Βιβλίο".

Ομως και η τρίτη ηλικία είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας του Βύρωνα. Στα τρία ΚΑΠΗ του δήμου υπάρχουν δεκάδες ασπρομάλληδες "νέοι" και "νέες", γεμάτοι πίστη για δημιουργία και ζωή. Παίζουν θέατρο, μαθαίνουν ελληνικούς χορούς, έχουν σχηματίσει χορωδίες.

Στα πλαίσια του κύκλου "Μικρή Σκηνή", οι εκδηλώσεις του οποίου άρχισαν χτες και θα τελειώσουν στις 12 του Απρίλη, κάθε Σάββατο θα παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο "Λουίζα",ένα καλλιτεχνικό γεγονός - προσφορά για όλα τα παιδιά του Βύρωνα, με ελεύθερη είσοδο.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης εκδηλώσεις που αφορούν τη γυναίκα, την αντίσταση, την ΕΠΟΝ, το Μπλόκο του Βύρωνα, στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, στους Ολυμπιονίκες με ειδικές ανάγκες.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το περσινό, 11ο Παιδικό Φεστιβάλ,το φετινό θα προσεγγίσει ένα καυτό θέμα, που αφορά τον καθένα μας, καθώς και το μέλλον της κοινωνίας μας γενικότερα. "Παιδί και τηλεόραση",είναι το θέμα και ο "πυρήνας προβληματισμού" των παιδιών θα εκφραστεί μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως αυτές έχουν οργανωθεί από τα εργαστήρια, που λειτουργούν και τα οποία θα κορυφώσουν τις δραστηριότητές τους στο δεκαήμερο του Παιδικού Φεστιβάλ, που θα ξεκινήσει με εκδήλωση κατά των ναρκωτικών.Για πρώτη φορά, φέτος, διοργανώνεται Φεστιβάλ Δραματικών Αγώνων,που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, στο θέατρο "Αννα Συνοδινού", με τη συμμετοχή όλων των σχολείων του Βύρωνα.

Οσο για το Φεστιβάλ Βύρωνα "στη σκιά των Βράχων",εκτός του ότι καταφέρνει να είναι σχεδόν αυτοχρηματοδοτούμενο, έχει το μεγαλύτερο αριθμό θεατών και εισιτηρίων. Εχει, πια, το δικό του κοινό. Και φέτος, προετοιμάζονται ποιοτικές και γνήσιες καλλιτεχνικές δημιουργίες, για το Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί Αύγουστο και Σεπτέμβρη.

Πολιτιστική επένδυση

Βλέποντας, λοιπόν, κανείς το πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου, αλλά και από τη συζήτηση, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, διαπιστώνει κανείς το πάθος, την έμπνευση και τον προβληματισμό, που αποτελούν και την καλύτερη συνθήκη, ώστε η δραστηριότητα αυτή να αποτελέσει μια αξιόλογη πολιτιστική επένδυση. Μια προσπάθεια πολιτιστικής "επίθεσης", που πρέπει να βρει την καλύτερη δυνατή στήριξη των δημοτών του Βύρωνα, που στο πρόσωπο της Δημοτικής Αρχής έχουν βρει ένα σημαντικό συμπαραστάτη στις πολιτιστικές τους ανησυχίες. Το σκεπτικό και ποια είναι η κινητήρια δύναμή τους σ' αυτή την προσπάθεια μας καταθέτει ο δήμαρχος και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Νίκος Ρογκάκος:

"Με τη συμμετοχή όλων προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής και να βελτιώσουμε τη δική μας ζωή και κυρίως τη ζωή των παιδιών μας, που έχει αφεθεί έρμαιο στη βαρβαρότητα των ΜΜΕ και την τρέχουσα υποκουλτούρα. Μπορούμε να επέμβουμε, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα στηρίξουν τον μαθητή και τον δάσκαλο στο δύσκολο και πολύπλευρο έργο της μόρφωσης και ταυτόχρονα ίσως καταφέρουμε να ανακουφίσουμε τον εργαζόμενο γονιό".

"Ολοι ξέρουμε ότι το σχολείο βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των παιδιών μας, καθώς, τομείς όπως η κοινωνική, η αισθητική, η εθνική πολιτιστική εκπαίδευση και συλλογικότητα, το δυνάμωμα των αντανακλαστικών αντίστασής τους, είναι, ίσως, εκτός των δυνατοτήτων ή των ενδιαφερόντων του. Αυτοί ακριβώς είναι οι τομείς που εμείς ρίχνουμε το βάρος των προσπαθειών μας. Το παιδί μπορεί και πρέπει να ασχοληθεί με τις τέχνες, για να ανακαλύψει τους κρυφούς δρόμους της ψυχής του, τις πιο βαθιές δυνατότητες του μυαλού του. Να αναγνωρίσει πράγματα που οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν του επιτρέπουν να γνωρίσει, την παράδοση και τις καταβολές του, να κατανοήσει όλα εκείνα που μας ενώνουν και να αντισταθεί σε όλα όσα επιβάλλουν την απομόνωση, την αποξένωση και τον ατομικισμό. Κόντρα στο πνεύμα της εποχής, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ατομική πρόοδος περνάει μέσα από τη συλλογική ανάπτυξη".

Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εικαστική Ελλάδα στη Φλωρεντία(2001-07-05 00:00:00.0)
Παιδικό Φεστιβάλ Βύρωνα(2000-05-09 00:00:00.0)
Ο Πολιτισμός στα χέρια των παιδιών!(1998-10-10 00:00:00.0)
Κυψέλη πολιτισμού και μνήμης(1998-05-15 00:00:00.0)
Παιδιά πλημμύρισαν τους Βράχους(1997-05-30 00:00:00.0)
Πολιτισμός όλο το χρόνο(1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ