Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 1997
"Καλημέρα" με μειωμένες αποδοχές

Με μειωμένους μισθούς ξεκίνησε για το σύνολο των εργαζομένων, λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου, η καινούρια χρονιά

Μικρότερες από του Δεκέμβρη είναι οι ονομαστικές αποδοχές που πήραν το Γενάρη του 1997 οι εργαζόμενοι της χώρας σχεδόν στο σύνολό τους. Μειωμένες θα είναι οι αποδοχές τους και για τους επόμενους μήνες. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, όσο διάστημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μαγειρεύει το υπό κατάρτιση νέο μισθολόγιο, ενώ για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να καθοριστούν οι ρυθμίσεις εφαρμογής της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα παίρνουν μειωμένες αποδοχές τουλάχιστον για ένα τρίμηνο ακόμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά των εργαζομένων.

Ο λόγος της μείωσης των καθαρών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων - μείωση που είναι της τάξης των μερικών χιλιάδων δραχμών και για ορισμένες περιπτώσεις ακόμη μεγαλύτερη - βρίσκεται από τη μια στην άρνηση της κυβέρνησης να δώσει διορθωτικό ποσό για το 1996 και αυξήσεις στους μισθούς για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και από την άλλη στην αυξημένη παρακράτηση φόρου, που ισχύει από 1 Γενάρη. Αυτό συμβαίνει, επειδή το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος μισθωτών υπηρεσιών υπολογίζεται κάθε φορά με βάση τις ονομαστικές αποδοχές του Γενάρη. Επειδή οι ονομαστικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων σήμερα είναι ίσες με τις αντίστοιχες του Δεκέμβρη, αλλά αυξημένες σε σχέση με το Γενάρη του 1996, γι' αυτό ακριβώς και αυξάνεται η παρακράτηση και άρα μειώνονται οι καθαρές αποδοχές. Για παράδειγμα, η παρακράτηση φόρου δημοσίου υπαλλήλου που είχε τον Δεκέμβρη μεικτές αποδοχές 248.400 δραχμές έφτανε τις 5.174 δραχμές. Αυτό το μήνα με τις ίδιες ακριβώς αποδοχές η παρακράτηση αυξήθηκε κατά 50%, "πήγε" στις 7.761 δραχμές και - κατά συνέπεια - οι καθαρές αποδοχές μειώθηκαν κατά 2.587 δραχμές.

Αυτή είναι η μια πλευρά της κυβερνητικής κοροϊδίας σε βάρος των εργαζομένων. Μια άλλη πρόκληση προκύπτει από τη σύγκριση των ρυθμών που αυξάνονται οι αποδοχές και η παρακράτηση φόρου. Δημόσιος υπάλληλος με μεικτές αποδοχές 240.289 δραχμών τον Γενάρη του '96 προπλήρωνε για φόρο 7.512 δραχμές το μήνα. Το Γενάρη φέτος με μεικτές αποδοχές 291.011 δραχμές υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 12.141 δραχμές το μήνα. Δηλαδή, το μεικτό εισόδημα αυξήθηκε (λόγω προπέρσινου διορθωτικού ποσού, εισοδηματικής πολιτικής και κάποιων επιδομάτων) κατά 21,1%, ενώ η παρακράτηση φόρου κατά 61,6%!

Οι μειωμένες ονομαστικές αποδοχές στους δημοσίους υπαλλήλους τους πρώτους μήνες κάθε χρονιάς, αποτελούν μια πάγια ληστρική τακτική των κυβερνώντων, που συνειδητά καθυστερούν την προώθηση των ρυθμίσεων για αναπροσαρμογή των αποδοχών. Ειδικά φέτος, όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όπως έχει ήδη διαφανεί με τον τρόπο που δρομολογείται το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο με τις βασικές διατάξεις του νέου μισθολογίου, αναμένοντας τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ πάνω σ' αυτό. Η τελευταία (ΑΔΕΔΥ) αντέδρασε έντονα στον ούτως ή άλλως αντιλαϊκό χαρακτήρα του νέου μισθολογίου, απορρίπτοντας, με επίσημες ανακοινώσεις της, στο σύνολό του το σχετικό νομοσχέδιο και αποφασίζοντας παράλληλα την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων τον επόμενο μήνα. Οι παραπάνω εξελίξεις, προμηνύουν ότι υπάρχει ακόμη "πολύς δρόμος" μέχρι το σχετικό νομοσχέδιο να πάρει την οριστική του μορφή και πολύ περισσότερο μέχρι να πάρει το δρόμο για την κατάθεσή του στη Βουλή και την ψήφισή του. Με τα παραπάνω δεδομένα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί γύρω στις αρχές του καλοκαιριού, διάστημα στο οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εξακολουθούν να παίρνουν στα χέρια τους καθαρά μικρότερους μισθούς από ό,τι το Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους.

Αποστέλλονται τα πρώτα έντυπα

Στο μεταξύ άρχισε ήδη από τις αρχές της βδομάδας που πέρασε η αποστολή των πρώτων 150.000 περίπου εντύπων φορολογικών δηλώσεων από το ΚΕΠΥΟ προς τους φορολογούμενους. Τα πρώτα έντυπα άρχισαν να στέλνονται στους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, η αποστολή των φορολογικών εντύπων στο σύνολο των φορολογούμενων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Φλεβάρη.

Β. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ