Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Στη Βουλή παρά τις λαϊκές αντιδράσεις

Αρχίζει την Τετάρτη η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών - κυρίως φορολογουμένων με μικρά και μεσαία εισοδήματα - που έχει προκαλέσει μπαράζ κινητοποιήσεων, αλλά και τη δυσφορία κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Αρχίζει την Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, καθώς και πολλών άλλων ρυθμίσεων στο ισχύον φορολογικό σύστημα, που το κάνουν ακόμη πιο άδικο και πιο αντιλαϊκό. Οι φοροεισπρακτικού χαρακτήρα διατάξεις του έχουν προκαλέσει όχι μόνο κοινωνική αναταραχή (όπως εκφράζεται με το μπαράζ αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και άλλων πλατιών λαϊκών στρωμάτων), αλλά και την έντονη δυσφορία σε κομματικά και κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) εξέφρασε διαφωνίες για τις ρυθμίσεις που επέλεξε να προωθήσει η κυβέρνηση.

Είναι αλήθεια πως στο διάστημα του ενάμιση μήνα από τη μέρα που άνοιξε τα χαρτιά της για τις υπό κατάργηση φοροαπαλλαγές, μέχρι την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου στη Βουλή και τις τροπολογίες που ακολούθησαν, η κυβέρνηση "έριξε νερό στο κρασί της". Ομως, ακόμη και μετά τις υπαναχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση (διατήρησε ορισμένες φοροαπαλλαγές προκειμένου να εξαγοράσει την ανοχή ή και την αναστολή αγωνιστικών κινητοποιήσεων από ορισμένες μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων), το φορολογικό σύστημα παραμένει στο σύνολό του και κοινωνικά άδικο και αντιλαϊκό και φορομπηχτικό, ενώ διατηρεί άθικτα τα φορολογικά προνόμια και την ασυλία για τα μεγάλα κέρδη και εισοδήματα.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να το διαπιστώσει καθένας εύκολα και από το γεγονός ότι κλιμακώνονται - στις επόμενες μέρες - οι απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις (μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών κλπ.), που άρχισαν τον περασμένο μήνα. Στα πλαίσια αυτά και διεκδικώντας να τερματιστεί η φορολογική ληστεία και η γενικότερη οικονομική πολιτική της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου τους:

  • Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν τη μεγάλη απεργιακή τους κινητοποίηση.
  • Οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρχίζουν από αύριο απεργία διαρκείας.
  • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα προχωρούν - με απόφαση της ΓΣΕΕ - σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 23 Γενάρη. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Αθήνα, στην Πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί.
  • Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα,με απόφαση της ΑΔΕΔΥ, προχωρούν σε νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 4 και 5 Φλεβάρη.

Επίσης, την οργάνωση του αγώνα τους ετοιμάζουν οι αγρότες (έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις για τις 28 Γενάρη) και οι επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι που θα αποφασίσουν σήμερα για τη μορφή των αγώνων.

Αν τελικά ψηφιστεί, όπως έχει κατατεθεί και συμπληρωθεί με τις επιμέρους τροπολογίες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι φορολογούμενοι με μικρά και μεσαία εισοδήματα θα νιώσουν σύντομα το χέρι της εφορίας να μπαίνει πιο βαθιά στην τσέπη τους. Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετα βάρη στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα επιβεβαιώνεται και από τις αντιδράσεις στελεχών - μέχρι και βουλευτών - του κυβερνώντος κόμματος.

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργεί μια σειρά ρυθμίσεις και φοροαπαλλαγές που επί δεκαετίες ίσχυαν για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, για τους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ διατηρεί άθικτες ή και βελτιώνει τις προκλητικές και συνταγματικά αμφισβητούμενες φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Τα βασικότερα σημεία και αλλαγές του επίμαχου νομοσχεδίου είναι οι εξής:

  • Δεν τιμαριθμοποιούνται και φέτος ούτε η φορολογική κλίμακα ούτε τα αφορολόγητα ποσά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν και δηλώνουν στην εφορία όλα τα εισοδήματά τους.
  • Καθιερώνεται η φορολόγηση όλων των ειδικών επιδομάτων που - για διάφορους λόγους και στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής - είχαν αποφασίσει κατά καιρούς διάφορες κυβερνήσεις.
  • Μειώνεται σκανδαλωδώς και στα μουλωχτά ο φόρος που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα αφορολόγητα αποθεματικά των εταιριών που μοιράζονταν σε μετόχους. Ο φόρος αυτός ήταν 43 - 50% και τώρα γίνεται 5%!
  • Επιβάλλονται τέλη χαρτοσήμου σε μια σειρά από δραστηριότητες που εκτελούν δημόσιοι οργανισμοί, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αγροτικοί συνεταιρισμοί, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιμελητήρια, πολιτιστικοί και αρχαιολογικοί φορείς, τεχνολογικά και ερευνητικά ιδρύματα κλπ., με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο δυσχερές το έργο τους.
  • Διατηρούνται οι διάφορες φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις από το φόρο για δαπάνες που κάνουν οι επιχειρηματίες, ακόμα και όταν αυτές γίνονται χωρίς να υπάρχουν παραστατικά.
  • Επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας και καταργούνται οι απαλλαγές από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τα οχήματα δημοσίων επιχειρήσεων, των ΔΕΚΟ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της "Ολυμπιακής", των νοσοκομειακών, των ΑΕΙ και ΤΕΙ κλπ. Το αποτέλεσμα με αυτές τις ρυθμίσεις είναι η παραπέρα διόγκωση του κόστους λειτουργίας αυτών των φορέων, η υποβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών και - σε πολλές περιπτώσεις - η μετακύληση του σχετικού κόστους στους φορολογούμενους.
  • Καταργείται η φορολόγηση των ιδιοκτητών μικρών πλοίων, με το αιτιολογικό ότι οι δαπάνες για τη λειτουργία της υπηρεσίας που βεβαιώνει τους φόρους είναι μεγαλύτερη από τους φόρους που πληρώνουν!
  • Αυξάνονται σε μεγάλα ποσοστά τα διάφορα τέλη και χαρτόσημα που πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι για υπεύθυνες δηλώσεις, διαβατήρια, αιτήσεις, παράβολα, άδειες κ.ο.κ.

Ακόμη με το ίδιο νομοσχέδιο αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης - με ποσοστά πολύ πάνω από τον πληθωρισμό - για τους κατόχους ΙΧ, ακινήτων κλπ., ενώ επέρχονται επουσιώδεις αλλαγές στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης των επαγγελματοβιοτεχνών, καθιερώνεται φόρος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, επιβάλλεται φορολογία 7,5% για τους τόκους των τίτλων του δημοσίου κλπ.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ