Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ρόλος της ΕΣΣΔ στον πόλεμο

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη"

Ο καλός συνάδελφος Θανάσης Παπαρήγας στο κριτικό μου σημείωμα, ("Ρ" 7 - 12 - 96), για το βιβλίο του "Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος", απάντησε μ' ένα 5στηλο κείμενο στις 20 του Δεκέμβρη.

Αλλά, ενώ κάνει λογής λογής παρατηρήσεις σε επουσιώδη ή ακόμα και φανταστικά ζητήματα, αποφεύγει να γράψει για το κύριο και βασικό, που προκάλεσε το δικό μου κριτικό σχόλιο. Κι αυτό είναι το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του.

"Οπως στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και στον Β ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός είναι το κυρίαρχο σύστημα. Η ΕΣΣΔ αποτελεί το μεγαλύτερο, αλλά σε καμιά περίπτωση το ισχυρότερο κράτος. Αντίθετα, είναι μια δύναμη περιορισμένων δυνατοτήτων. Το οικονομικό κατ' αρχήν, και σε συνέχεια, το πολιτικό και στρατιωτικό της βάρος υπολείπεται εκείνου των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ετσι, η ΕΣΣΔ ούτε είναι, ούτε μπορεί να είναι η δύναμη που καθορίζει τις εξελίξεις. Καθοριστικές παραμένουν πάντα οι διεργασίες που γίνονται στον ιμπεριαλισμό".

Σ' αυτό το κείμενο του Θ. Π το δικό μου σχόλιο, με το κριτικό σημείωμά μου, ήταν το πιο κάτω:

"... Αλλά οι διαπιστώσεις αυτές είναι, όχι μόνο πρωτοφανέρωτες, παρά κι ολότελα αστείες. Γιατί τέτοιες "προβλέψεις" μπορούσε να κάνει ο συγγραφέας το 1940 - 1941 κι όχι σήμερα, που έχει αποδειχτεί ακριβώς το αντίθετο, εδώ και πάνω από μισό αιώνα!

Θέλει να "ξαναγράψει την ιστορία", την "ευρωπαϊκή ιστορία" κατά τις προτιμήσεις του και τις φανταστικές ενοράσεις του; Αυτό μπορεί να το επιχειρήσει στο χαρτί - και το επιχείρησε - αλλά πρόκειται για απατηλή εικόνα, που δεν έχει καμιά σχέση με την ιστορική πραγματικότητα.

Η Σοβιετική Ενωση ήταν η χώρα, το κράτος, που κατανίκησε την πάνοπλη χιτλερική Γερμανία, την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη - ολοκληρωτικό κράτος της Ευρώπης. Και την κατανίκησε, ακριβώς γιατί η Σοβιετική Ενωση ήταν κράτος σοσιαλιστικό, που πάλεψε και πολέμησε με απίστευτη παλλαϊκή συμμετοχή και πρωτόγνωρη δύναμη άμυνας κι αντίστασης.

Και ακριβώς αυτή η πολλαπλή ανωτερότητα του σοσιαλιστικού σοβιετικού κράτους, ήταν η βάση που επέτρεψε στη Σοβιετική Ενωση να καθορίσει τις εξελίξεις. Οχι μόνο νίκησε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συντρίβοντας τη χιτλερική Γερμανία, αλλά και βοήθησε πολλαπλά να νικήσει και να δημιουργηθεί το παγκόσμιο σοσιαλιστικό σύστημα να νικήσει η λαϊκή δημοκρατία και ο σοσιαλισμός σε πολλές χώρες της Ευρώπης κι αργότερα στην Κίνα... ".

Αυτό είναι το κύριο και γι' αυτό στη μισοσέλιδη απάντηση του αγαπητού συναδέλφου Θ. Π, δεν υπάρχει ούτε απλή νύξη!

Συντροφικά

ΒΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το χαρακτήρα και τις αιτίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (2020-05-09 00:00:00.0)
Αντικομμουνισμός. Χτες και σήμερα (2009-06-07 00:00:00.0)
Ηταν αντίβαρο στην βαρβαρότητα (2002-12-29 00:00:00.0)
1941: Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας ενάντια στην ΕΣΣΔ (2000-06-22 00:00:00.0)
Το Σύμφωνο του Μονάχου (1997-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ