Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Πολιτικό θέμα η οικονομική απάτη

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ.-

Σε μείζον πολιτικό θέμα αναγορεύονται οι υποθέσεις οικονομικής απάτης σε βάρος καταθετών, μέσω παρατραπεζικών οργανισμών, που λειτούργησαν ως "πυραμίδες" στην Αλβανία. Ηδη καταθέτες, που έχασαν τα χρήματά τους, άρχισαν χτες και θα κλιμακώσουν τις επόμενες μέρες τις κινητοποιήσεις τους, ενώ η αστυνομία της χώρας έχει τεθεί σε ετοιμότητα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Μέξι ως συνυπεύθυνη για τις υποθέσεις απάτης και ζητεί την παραίτησή της. Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων για τις υποθέσεις τοκογλυφίας τίθενται και τα ανεξάρτητα συνδικάτα της χώρας, προεξάρχοντος του Αζέμ Χαϊντάρι, πρώην κυβερνητικού στελέχους, που αποπέμφθηκε πριν πέντε μέρες από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι συλλήψεις των συμμετεχόντων στις απάτες "επιχειρηματιών" συνεχίζονται. Μετά τις εταιρίες "Πόπουλι" και "Τζιαφέρι", η "καμπάνα" χτυπά για την (ήδη χρεοκοπημένη, πάντως) "Γκιαλίτσα".

Πάντως οι δικαστικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις κινητοποιήσεις και ήδη επέβαλαν πρόστιμα στους συμμετέχοντες σε αυτές της περασμένης Κυριακής.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει με τις παρατράπεζες απειλεί την ίδια την εθνική οικονομία της Αλβανίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα περίπου 250 εκατ. δολάρια τα οποία έχει "παγώσει" η κυβέρνηση στις τράπεζες αποτελούν σχεδόν το 55% του ρευστού χρήματος που κυκλοφορεί εκτός τραπεζικών καναλιών.

Από τη Ρώμη, ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Φατσίνο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αλβανία έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης "μαύρου χρήματος" και προειδοποίησε την κυβέρνηση Μέξι "να επιδείξει προσοχή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ