Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη Λευκωσία οι Ρώσοι απεσταλμένοι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού άρχισαν οι δύο απεσταλμένοι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Πριμακόφ τις επαφές τους στη Λευκωσία.

Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, είπε ότι η Ρωσία σαν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει μέρος της ευθύνης για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας. Επίσης είπε ότι η αποστολή δεν έχει φέρει έτοιμο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, αλλά συζητά με όλα τα μέρη τρόπους επίτευξης προόδου για να λυθεί σύντομα το πρόβλημα. Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, που συνοδεύεται από τον βοηθό του Αλεξάντερ Ορλόφ, ανέφερε ότι είναι σημαντικό σ' αυτό το στάδιο οι δύο πλευρές στην Κύπρο να καταλήξουν σε συμφωνία πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού, η οποία να αποτελέσει τη βάση για όλες τις παραπέρα προσπάθειες.

Το ενδιαφέρον της χώρας του για το Κυπριακό, συνέχισε, είναι έντονο και σταθερό και διέπεται από την ιδιότητα της Ρωσίας σαν μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό είναι μεγάλο και γνήσιο. Η Κύπρος, πρόσθεσε, έχει ενθαρρύνει και θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη ρωσική ανάμειξη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στο θέμα των πυραύλων S 300, ο Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε ότι ο ρόλος των οπλικών αυτών συστημάτων είναι καθαρά αμυντικός και πρόσθεσε ότι πέρα από τις τουρκικές αντιδράσεις που ήταν αναμενόμενες, οι αντιδράσεις και ανησυχίες άλλων δυνάμεων αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση άλλων στόχων.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες είχαν επίσης χτες συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφια. Θα συναντηθούν επίσης με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και με τον Ντενκτάς στα Κατεχόμενα. Την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος θα επιστρέψει από το Νταβός της Ελβετίας το απόγευμα της Κυριακής.

Ο μόνιμος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Χαν Σιουγκ Τζουμ είχε χτες το μεσημέρι συνάντηση με τον Ρ. Ντενκτάς, στο πλαίσιο εργασίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Κατά την προχτεσινή πρώτη συνάντηση ο Ντενκτάς παρουσιάστηκε απόλυτα αδιάλλακτος. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση είπε ότι το τελευταίο όριο υποχωρήσεων της τουρκικής πλευράς είναι η λεγόμενη πολιτική διακήρυξη της Τουρκίας και του ψευδοκράτους του, που εκδόθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ