Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ενταση στην... επέτειο

Η τουρκική κυβέρνηση, ακριβώς ένα χρόνο μετά την κρίση των Ιμίων, έσπευσε να υπενθυμίσει το ενδιαφέρον της για το καθεστώς του Αιγαίου και των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό τις βολές κατά της εγκυρότητας της Συνθήκης της Λοζάνης

Η Αγκυρα, ένα χρόνο μετά τα γεγονότα των Ιμίων, έσπευσε να υπενθυμίσει την "επέτειο", να κρατήσει στην επικαιρότητα τις θέσεις και τις επιδιώξεις της και να συνεχίσει τις βολές κατά της εγκυρότητας της Συνθήκης της Λοζάνης, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και θέτοντας θέμα διευκρινίσεων για το καθεστώς του Αιγαίου.

Χτες ο Ομέρ Ακμπέλ, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, υποστήριξε πως "τα προβλήματα σχετικά με τα αμφισβητούμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, διατηρούν τη σημασία τους και αναμένουν τη λύση τους". Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ουσιαστικά επανέλαβε στη δήλωσή του το περιεχόμενο του τουρκικού διαβήματος, το οποίο ένα χρόνο πριν οδήγησε στην κρίση των βραχονησίδων, καθώς η Αγκυρα για πρώτη φορά έθετε θέμα διευκρινίσεων για το καθεστώς εδαφών, τα οποία θεωρούνται ελληνικά. Ο Ο. Ακμπέλ στην ανακοίνωσή του πρόσθεσε πως η Αγκυρα δε θα δεχτεί την προσπάθεια της Ελλάδας να αλλάξει με τετελεσμένα γεγονότα το καθεστώς νησίδων και νησιών που δεν της αποδόθηκαν με συνθήκες. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο τέλος της ανακοίνωσής του συνέδεσε "με το πρόβλημα των αμφισβητούμενων γεωγραφικών σχηματισμών στο Αιγαίο τον εξοπλισμό από την Ελλάδα ορισμένων νησιών κατά παράβαση των υποχρεώσεων για τον αφοπλισμό τους".

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κων. Μπίκας,σημειώνοντας πως η Τουρκία "επιχειρεί αναίτια όξυνση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δύο μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τους υπουργούς Εξωτερικών πέντε κρατών - μελών της ΕΕ στη Ρώμη". Με την αναφορά αυτή η Αθήνα επιχειρεί να αφήσει αιχμές κατά των ισχυρών εταίρων, οι οποίοι προωθούν τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις αδιαφορώντας για την πολιτική έντασης που ακολουθεί η Αγκυρα.

Σχετικά με το ενδιαφέρον της Αγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα υπήρξε μια ακόμη δήλωση εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την περασμένη Πέμπτη, με την οποία ζητούσε να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε απόπειρα εμπρησμού σε τζαμί στην Κω και βανδαλισμοί σε νεκροταφεία μουσουλμάνων στην Κω και τη Ρόδο.

Με ανακοίνωσή του ο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε πως η Αγκυρα επιχειρεί να διογκώσει μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία εξετάζουν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές. Στην απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών "υπενθυμίζει στην τουρκική πλευρά σοβαρότατες και συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πολιτικό και θρησκευτικό τομέα, οι οποίες συμβαίνουν σε βάρος των ελαχίστων εναπομεινάντων ομογενών μας σε Κωνσταντινούπολη, Ιμβρο και Τένεδο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ