Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον αστερισμό της λιτότητας και η νομισματοπιστωτική πολιτική

Τη μείωση του πληθωρισμού έθεσε ως κυρίαρχο στόχο της νομισματικής πολιτικής για τη διετία 1997 - 1998 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε μια εποχή ανόδου της ανεργίας και αποσάθρωσης των παραγωγικών μονάδων της χώρας

Το σύνθημα για τη συνέχιση της σφικτής πολιτικής χορήγησης τραπεζικών δανείων σε επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους και σε νοικοκυριά για τη διετία, έδωσε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Λ. Παπαδήμος,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε το πλαίσιο και τους στόχους της νομισματικής - πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής για την περίοδο 1997 - 1998. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για μία ακόμη χρονιά έθεσε τη νομισματοπιστωτική πολιτική στην υπηρεσία των αντιπληθωριστικών στόχων της κυβέρνησης, που υποτάσσει τα πάντα στους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πολιτική είχε και έχει αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση, στην ανεργία και τα λαϊκά εισοδήματα.Παράλληλα, κάλεσε σε εγρήγορση και ετοιμότητα την κυβέρνηση, ώστε, σε περίπτωση που παρατηρηθούν αποκλίσεις στην εισοδηματική και δημοσιονομική πολιτική, να προχωρήσει στη λήψη διορθωτικών μέτρων... υπενθυμίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα (φορολογικό νομοσχέδιο, μείωση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα) δεν είναι και τα τελευταία... Ενδιαφέρον επίσης έχουν οι επισημάνσεις Παπαδήμου για το γρηγορότερο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων, σε σχέση με τα επιτόκια χορηγήσεων, επιβεβαιώνοντας ανάλογες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι εμπορικές τράπεζες με την πολιτική επιτοκίων που ακολούθησαν και το 1996 κέρδισαν δεκάδες ή και εκατοντάδες δισ. δραχμές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Παπαδήμου, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει θέσει στόχο, η πιστωτική επέκταση (τα δάνεια που θα χορηγήσουν οι εμπορικές τράπεζες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) το 1997 να κυμανθεί μεταξύ 4 - 6%,κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με αποκλεισμό των μικρών επιχειρηματιών και εμπόρων από την τραπεζική χρηματοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τον προηγούμενο χρόνο η κερδοσκοπία σε βάρος της δραχμής συνέχισε να ανθεί.Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι το γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες τράπεζες, καθώς και μεγάλοι εισοδηματίες - εκμεταλλευόμενοι την "απελευθέρωση" της κίνησης κεφαλαίων, την πολιτική της "σκληρής" δραχμής, καθώς και τη διαφορά των επιτοκίων Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης - συνέχισαν να τοποθετούν κεφάλαια στους κρατικούς τίτλους, που εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τα δάνεια σε συνάλλαγμα το 1996 αυξήθηκαν κατά 56% έναντι 60,5% το 1995.Η αθρόα εισαγωγή κερδοσκοπικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά δημιούργησε και το 1996 αυξημένη ρευστότητα κεφαλαίων, τα οποία απέσυρε μέσω του μηχανισμού παρέμβασης η Τράπεζα της Ελλάδας, καταβάλλοντας βέβαια τα ανάλογο τίμημα. Στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 1996 η Τράπεζα της Ελλάδας, σε ημερήσια βάση, αντλούσε κεφάλαια 550 δισ. δραχμών, στα οποία προσέφερε τόκο μεταξύ 14,4% και 12,8%.

Με αφορμή την πορεία του πληθωρισμού το 1996 (δηλαδή τις υπερβάσεις σε σχέση με τους στόχους της κυβέρνησης), ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διατύπωσε - εμμέσως πλην σαφώς - την άποψη ότι... ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Αναφερόμενος στη "σχετικά περιορισμένη επιβράδυνση του πληθωρισμού", ο οποίος τον προηγούμενο Δεκέμβρη διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 7,5%, υποστήριξε πως αυτό οφείλεται "στη βραδεία δημοσιονομική προσαρμογή", καθώς και στην εξέλιξη του κόστους εργασίας, το οποίο αυξήθηκε με ρυθμό 10,5%

Να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό του κόστους εργασίας δε λαμβάνεται υπόψη η "μαύρη" εργασία των 400.000 περίπου ξένων εργατών,ούτε βέβαια και οι συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Προειδοποίησε μάλιστα έμμεσα τους εργοδότες ότι στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαγάγουν με τους εργαζόμενους για τη διαμόρφωση της κλαδικής εισοδηματικής πολιτικής του 1997,να πάρουν υπόψη τις εξελίξεις στις ανταγωνίστριες χώρες και τη συναλλαγματική πολιτική... Οτι δηλαδή οι διαφορές πληθωρισμού μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών δε θα καλυφθούν μέσω της διολίσθησης της δραχμής, η οποία θα συνεχίσει και το 1997 να παραμένει "σκληρή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ