Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Απελευθέρωση ομήρων εν μέσω βομβών

ΤΖΟΛΟ - ΚΟΤΑΜΠΑΤΟ.-

Με την απελευθέρωση της 56χρονης Γερμανίδας Ρενάτε Βάλερτ, συνεχίζεται η σταδιακή «υποχώρηση» των ανταρτών της μουσουλμανικής οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ» και η «απόδοση» των διαπραγματεύσεων, που όμως παρέμεναν άκαρπες για περισσότερες από 12 εβδομάδες.

Η απελευθέρωση της Βάλερτ ικανοποίησε το Γερμανό ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, αλλά τόνισε ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση της οικογενείας της και των άλλων ομήρων που κρατούνται από τους αντάρτες. 18 Ευρωπαίοι τουρίστες, Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί κρατούνται εδώ 12 εβδομάδες όμηροι της «Αμπού Σαγιάφ» στο νησί Τζόλο των Φιλιππίνων. Σε λίγες ημέρες μπορεί να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι, δήλωσε ένας όμηρος από τη Μαλαισία που απελευθερώθηκε την Παρασκευή. Το ίδιο αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο κύριος διαπραγματευτής Αβανταζάτο.

Σφαγές και βόμβες

Αν και η κυβέρνηση των Φιλιππίνων εμφανίζεται να έχει επιτύχει μία «μεγάλη νίκη» όσον αφορά την οργάνωση «Αμπού Σαγιάφ», το μέτωπο της δράσης διαφόρων ανταρτικών μουσουλμανικών ομάδων παραμένει ανοιχτό και ιδιαιτέρως αιματηρό.

Τη νύχτα της Κυριακής, αντάρτες του «Μετώπου Μόρο Ισλαμικής Απελευθέρωσης» σφαγίασαν 21 χριστιανούς σε μουσουλμανικό τέμενος χωριού στις νότιες Φιλιππίνες, ανακοινώθηκε από στρατιωτική πηγή. Τα πτώματα των θυμάτων, τα περισσότερα από τα οποία είχαν δεμένα τα χέρια στην πλάτη, ανακαλύφθηκαν έξω από τέμενος του Σουμουγκόντ, στην επαρχία Λανάο ντελ Σουρ του νησιού Μιντανάο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού των Φιλιππίνων.

Παράλληλα, βόμβα τοποθετήθηκε σε πολυσύχναστη αγορά των Φιλιππίνων, στην πόλη Καμπακάν, που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς, η οποία εξερράγη σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 33, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Παρόμοια βόμβα εξερράγη και στην πόλη Ματαλάμ χωρίς θύματα, αυτή τη φορά.

Το «Μέτωπο Μόρο» αγωνίζεται για την ίδρυση ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους στις νότιες Φιλιππίνες εδώ και 22 χρόνια, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες του Μετώπου κήρυξαν ιερό πόλεμο μετά την κατάληψη του στρατηγείου της οργάνωσης από το στρατό των Φιλιππίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ