Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εκρήξεις, βία και ένταση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Τελικά δεν άντεξε στις συνεχείς πολυποίκιλες επιθέσεις και χτες κατέρρευσε από έκρηξη δυναμίτιδας, η μεσαιωνική ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στο χωριό Ποζαμάτιν.

Η ορθόδοξη εκκλησία ήταν εγκαταλειμμένη και καταστράφηκε ολοσχερώς από έκρηξη 30 κιλών δυναμίτιδας, όπως ανακοίνωσε και επισήμως χτες ο εκπρόσωπος της Πολυεθνικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR), ταγματάρχης Σκοτ Σλάτεν. Σύμφωνα με τον Σλάτεν, τον περασμένο χρόνο Αλβανοί Κοσσοβάροι είχαν προκαλέσει φθορές στη σερβική αυτή εκκλησία.

Βέβαια, η εκκλησία ήταν εγκαταλειμμένη, όπως εξάλλου και το χωριό, καθώς οι Σέρβοι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν πέρσι μετά τις συνεχείς επιθέσεις Αλβανών εξτρεμιστών, που δεν είχαν μόνο στόχο την εκκλησία. Πάντως, όπως ανακοίνωσαν χτες σερβικές πηγές στο Βελιγράδι, ο ναός του Προφήτη Ηλία ήταν ο 86ος θρησκευτικός τόπος λατρείας που καταστράφηκε ή υπέστη δολιοφθορές, μετά την εγκατάσταση της KFOR στην επαρχία, τον Ιούνη του 1999. Ενώ το ανεξάρτητο πρακτορείο «Μπέτα» ανέφερε ότι Αλβανοί Κοσσοβάροι είχαν προσπαθήσει και πάλι στις 2 και 3 του Ιούλη να ανατινάξουν το ναό, χωρίς επιτυχία.

Ωστόσο, το σκηνικό της βίας που κυριαρχεί στο Κόσσοβο δε σταματά εδώ. Την Κυριακή, επί τέσσερις ώρες ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Πρίστινα με την πόλη Πρίζρεν, στα νότια του Κοσσυφοπεδίου, παρέμεινε «νεκρός», καθώς Αλβανοί απέκλεισαν δρόμο επειδή Σουηδοί στρατιώτες υπέστειλαν την αλβανική σημαία που κρατούσαν πηγαίνοντας σε γάμο, περνώντας από σερβικό χωριό.

Την ένταση είχαν «οσμιστεί» οι άνδρες της αστυνομίας του ΟΗΕ και της «ειρηνευτικής» δύναμης του ΝΑΤΟ και με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού είχαν αναλάβει τη διατήρηση της τάξης, καθώς οι προσκεκλημένοι στο γαμήλιο γλέντι των Αλβανών περνούσαν από το σερβικό χωριό Τσαγκλαβίτσα, όπου για λίγη ώρα οι Σέρβοι κάτοικοι απέκλεισαν έναν κεντρικό δρόμο. Ετσι, όταν οι Αλβανοί προσπάθησαν να περάσουν το σημείο που ελέγχουν οι Σουηδοί, δημιουργήθηκε ένταση καθώς οι άνδρες της KFOR θεώρησαν την κίνηση αυτή πρόκληση και προσπάθησαν να αφαιρέσουν τη σημαία με βία, και εκείνη τη στιγμή εξαγριωμένοι Αλβανοί, στις τάξεις των οποίων υπήρχαν και πολλοί άνδρες του UCK, αντέδρασαν...

Τελικά η «διαμάχη» για τη σημαία λύθηκε όταν οι Σουηδοί στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης επέστρεψαν στους Αλβανούς τη σημαία και άνοιξε ο δρόμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ