Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ουδέν νεώτερον από τις συνομιλίες

Ενταση επικρατεί στα μετόπισθεν

Παλαιστινιακοί εκπαιδεύουν μικρά παιδιά σε κάμπιγκ, νότια της Γάζας

Associated Press

Παλαιστινιακοί εκπαιδεύουν μικρά παιδιά σε κάμπιγκ, νότια της Γάζας
ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

«Θολό» παραμένει το τοπίο στις συνεχιζόμενες, για δεύτερη βδομάδα, συνομιλίες της Συνόδου Κορυφής ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους στο Καμπ Ντέιβιντ. Ουσιαστική πληροφόρηση δεν υπάρχει και αν κανείς εξαιρέσει τις λακωνικές δηλώσεις «συγκρατημένης αισιοδοξίας» του Αμερικανού Προέδρου, πηγές προσκείμενες στις δύο συνδιαλλεγόμενες πλευρές, μάλλον, προετοιμάζουν το δρόμο για ένα ακόμη αδιέξοδο.

Στο Ισραήλ μεγάλη διαδήλωση πραγματοποίησαν οι υπερορθόδοξοι εβραίοι και οι αντιτιθέμενοι στην «ειρηνευτική διαδικασία», ενώ στη Χεβρώνα σφοδρές συγκρούσεις προκάλεσε, κατά τον ισραηλινό στρατό, ένα φιλί που αποπειράθηκε να δώσει ένας Παλαιστίνιος σε μία έποικο. Δύο ημέρες συγκρούσεων είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 30 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι. Την ίδια στιγμή, η παλαιστινιακή αστυνομία, σε συνεργασία με τη «Φατάχ», ξεκίνησε την εκπαίδευση των μικρών Παλαιστινίων για μάχες και ένοπλες συγκρούσεις.

Κατηγορηματικοί και σαφείς ήταν στις δηλώσεις τους ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί. Και οι δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι τηλεφωνική ενημέρωση που είχαν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τόνισαν ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στις συνομιλίες στο Καμπ Ντέιβιντ και εκτίμησαν ως απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία μέχρι την προαναγγελθείσα αναχώρηση του Αμερικανού Προέδρου, την Τετάρτη, για τη σύνοδο της G8 στην Ιαπωνία.

Παράλληλα με τις συναντήσεις κορυφής, αλλά και τις συναντήσεις ειδικών για τα θέματα του νερού, της διάρθρωσης των κοινοτικών καθηκόντων και της οικονομικής συνεργασίας, ο Εχούντ Μπάρακ βρήκε το χρόνο να ενημερώσει για την πορεία των συνομιλιών τους δύο υποψηφίους για την αμερικανική προεδρία, Αλ Γκορ και Τζορτζ Μπους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε στον Τύπο ότι «έχουν γίνει κάποια βήματα που του δίνουν μία μικρή αισιοδοξία», ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρτ επαναλάμβανε ότι για την Ουάσιγκτον είναι «μείζονος σημασίας η επίτευξη έστω και μικρής προόδου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία». Τις αμερικανικές πιέσεις επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τρεντ Λοτ, αποκάλυψε ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο παροχής έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «προκειμένου να ορθοποδήσει μια τελική ειρηνευτική συμφωνία».

Την ίδια στιγμή, ως κακός οιωνός εκλήφθηκε η επιστροφή της Παλαιστίνιας βουλευτή, Χανάν Ασράουι, που εκτελούσε χρέη εκπροσώπου Τύπου για την παλαιστινιακή πλευρά στο Καμπ Ντέιβιντ, στα αυτόνομα εδάφη. Καμία επίσημη αιτιολογία δε δόθηκε γι' αυτήν την αναχώρηση. Αντίθετα, την αποχώρηση του εκπροσώπου της από την παλαιστινιακή διαπραγματευτική ομάδα δικαιολόγησε σαφώς η οργάνωση «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Με ανακοίνωσή της, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης με το Ισραήλ, το οποίο επιμένει ανυποχώρητο στις θέσεις του, βοηθούμενο από τις αμερικανικές πιέσεις προς τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους. Η οργάνωση κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Ανάλογη έκκληση προς τον Γιασέρ Αραφάτ απηύθυνε, χθες, και ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς» Σέικ Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος διευκρίνισε ότι η οργάνωσή του θα αντιταχθεί στην «όποια συμφωνία ντροπής» για τους Παλαιστινίους με δημοκρατικά και διαλογικά μέσα εντός των αυτονόμων και με ένοπλο αγώνα απέναντι στο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ