Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Νέες διπλωματικές «κόντρες»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ.-

Νέα σύννεφα φαίνεται ότι σκιάζουν τις, εδώ και χρόνια, τεταμένες διπλωματικές σχέσεις του Ιράν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας νέα εμπόδια στις, εκατέρωθεν, λεκτικές προσπάθειες αναθέρμανσης.

«Σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής» εκτιμά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι είναι η συνεχιζόμενη εξέλιξη της πυραυλικής τεχνολογίας από το Ιράν. Αφορμή για τις δηλώσεις του Ανταμ Ερέλι, εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήταν η πρόσφατη δοκιμή ενός νέου πυραύλου εδάφους - εδάφους, του «Σόαχμπ 3», με βεληνεκές 1.300 χιλιόμετρα. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ, ενώ από την πλευρά της η Τεχεράνη επέλεξε να μην προχωρήσει σε κανένα σχόλιο η απάντηση.

Επίθεση με όλμους στο υπουργείο Πληροφοριών

Σιωπή, όμως, τηρεί το ιρανικό καθεστώς και για την επίθεση με όλμους που σημειώθηκε εναντίον του υπουργείου Πληροφοριών, το Σάββατο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η αντιπολιτευτική οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού» ή «Μουτζαχεντίν Χαλκ» μέσω ανακοίνωσης εκπροσώπου της. Ο Φαρίντ Σολεϊμάν, αφού διευκρίνισε ότι εκτοξεύτηκαν 20 όλμοι κατά του κτιρίου του υπουργείου Πληροφοριών, τόνισε ότι η επίθεση έγινε τόσο για την επέτειο της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την έναρξη του αντιστασιακού κινήματος ενάντια στο καθεστώς, όσο και ως διαμαρτυρία για τις βίαιες συγκρούσεις, της περασμένης βδομάδας, ανάμεσα σε φοιτητές και «σκληροπυρηνικούς» ισλαμιστές καθεστωτικούς.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν, στις 8 του Ιούλη, όταν πραγματοποιήθηκε επετειακή συγκέντρωση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την αιματηρή, όπως κατέληξε, φοιτητική εξέγερση των φοιτητών, πέρυσι τον Ιούλη. Στους διαδηλωτές επιτέθηκαν παραστρατιωτικοί υποστηρικτές του καθεστώτος με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί διαδηλωτές, με την ανοχή της ιρανικής αστυνομίας. Η Τεχεράνη δεν προχώρησε σε καμία ανακοίνωση για την επίθεση. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ