Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Με εγκαρδιότητα και τιμές η επίσκεψη Αθνάρ

Νέα αιματηρή επίθεση από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές

ΑΛΓΕΡΙ.-

Με μεγάλες τιμές υποδέχτηκε ο ίδιος ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος άρχισε, χτες, διήμερη επίσκεψη στην Αλγερία. Την ίδια στιγμή, όμως, πλήθαιναν οι πληροφορίες για νέες επιθέσεις των εξτρεμιστών και αύξηση του αριθμού των εκατοντάδων χιλιάδων, πλέον, θυμάτων του εμφύλιου σπαραγμού που μαίνεται στη χώρα από το 1992.

Η εγκαρδιότητα και τα χαμόγελα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της υποδοχής του Ισπανού πρωθυπουργού από τον Αλγερινό Πρόεδρο, ο οποίος μετέβη για το σκοπό αυτό στο αεροδρόμιο του Αλγερίου. Αλλωστε, ο Αθνάρ είναι ο πρώτος αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που επισκέπτεται την Αλγερία μετά από την ανάληψη της Προεδρίας από τον Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, τον Απρίλη του 1999.

Οι δύο άνδρες πρόκειται να συναντηθούν αρκετές φορές μέσα σε αυτό το διήμερο. Κύριο θέμα των συναντήσεων που θα έχει ο Αθνάρ είναι η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων και η ενίσχυση των συναλλαγών της Ισπανίας με την Αλγερία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, για άλλη μια φορά, θα βρεθούν οι πετρελαϊκές συναλλαγές των δύο χωρών, καθώς η Αλγερία, μέλος του ΟΠΕΚ, είναι ο βασικός «πετρελαϊκός εταίρος» της Ισπανίας από το σύνολο του αραβικού κόσμου, καθώς κατά 95% οι αλγερινές εξαγωγές στην ιβηρική χερσόνησο δεν αφορούν παρά το πετρέλαιο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αλγερινό Τύπο, ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ με πολυβόλα εναντίον ενός στρατιωτικού λεωφορείου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα επιβαίνοντες και να τραυματιστεί αδιευκρίνιστος αριθμός στρατιωτών. Η επίθεση σημειώθηκε στην περίμετρο της πόλης Τιπάζα, 70 χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου, όπου, τις τελευταίες εβδομάδες, έχει πραγματοποιηθεί σειρά πολύνεκρων επιδρομών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις του αλγερινού Τύπου, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις εξτρεμιστών, μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ