Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανοικοδομική απεργία αύριο

Αγωνιστικό προσκλητήριο για το δικαίωμα στη δουλιά, την προστασία των ανέργων, την περιφρούρηση της κοινωνικής ασφάλισης, την αντιμετώπιση του προβλήματος της "μαύρης εργασίας", την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων. Συγκέντρωση στις 9.30 στην πλατεία Κάνιγγος και σε άλλες πόλεις

Στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, των σκληρών αντεργατικών μέτρων και του αυταρχισμού, "η απάντησή μας είναι και θα παραμείνει μία: Αγώνας χωρίς ημερομηνία λήξης μέχρι τη δικαίωσή μας", τονίζουν σε κοινή προκήρυξή τους τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας - Πειραιά,καλώντας τον κλάδο να πάρει καθολικά μέρος στην πανελλαδική απεργία του κλάδου που κήρυξε η Ομοσπονδία για αύριο Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα γίνουν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Στην Αθήνα η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, όπου καλούν τα δυο Συνδικάτα, θα γίνει στις 9.30 πμ στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι οικοδόμοι αγωνίζονται, όπως τονίζουν τα δυο Συνδικάτα, για να σταματήσει η λεηλασία του εισοδήματός τους, μέτρα για την κατοικία, δουλιά στον κλάδο και μέτρα για την επιβίωση των ανέργων, νομοθέτηση του 7ωρου - 35ωρου με πλήρεις αποδοχές, αυστηρά μέτρα για την πάταξη των εργολάβων κατασκευαστών που προσφεύγουν στη "μαύρη εργασία", υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων, ουσιαστική προστασία από τα εργατικά ατυχήματα.

Ειδικότεραμ, για το ασφαλιστικό,τα συνδικάτα των οικοδόμων καλούν τους εργαζόμενους σε επιφυλακή ενόψει των αντεργατικών σχεδιασμών της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη "θανάτωση της κοινωνικής ασφάλισης". Απαιτούν, επίσης, να καταργηθούν οι αντασφαλιστικοί νόμοι, να αναγνωριστούν τα "υπέρ αγνώστων ένσημα", κλιμάκωση της σύνταξης 3% ανά 300 ένσημα μετά τα 4.050. Επίσης, κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και επανασύνδεση των αυξήσεων των συντάξεων με αυτές των Συλλογικών Συμβάσεων, σύνταξη στα 55 για τα βαρέα και ανθυγιεινά και στα 60 γενικά.

Επίκαιρη Ερώτηση

Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚ Μήτσος Κωστόπουλος για τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τονίζει: "Οι οικοδόμοι έδωσαν στην κυβέρνηση τον αναγκαίο χρόνο για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου στις 12 Δεκέμβρη 1996. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε, οι οικοδόμοι αναγκάζονται γι' άλλη μια φορά να κινητοποιηθούν προκειμένου να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

α.Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους οικοδόμους (να δοθεί δημόσια γη για κατασκευή κατοικιών από τον ΟΕΚ, να αλλάξουν οι προϋποθέσεις στα δάνεια του ΟΕΚ, να καταργηθεί το Ταμείο εργατοπατέρων, να ανοίξει ο φάκελος για τα "υπέρ αγνώστων" ένσημα);

β.Να ικανοποιηθούν και τα γενικότερα αιτήματα του κλάδου: Δραστική μείωση της ανεργίας, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος της "μαύρης εργασίας" και όχι στην κατεύθυνση του ΠΔ που ετοιμάζεται και το οποίο χειροτερεύει το όλο θέμα;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ