Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
Απεργιακή γροθιά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική
  • Πάνω από 85% τα ποσοστά συμμετοχής την πρώτη μέρα της απεργίας
  • Μαζικό και μαχητικό το χτεσινό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας

Με μεγαλειώδη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και με συμμετοχή στην απεργία, που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις (πάνω από 85%), οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί έριξαν μια ακόμα γερή "γροθιά" στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της λιτότητας, που επιβάλλουν οι εκσυγχρονιστές της "ευρωσύγκλισης".

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Παιδείας και, ήδη, από τα πρώτα μηνύματα για τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, που έφταναν από όλη τη χώρα, φαινόταν η θέληση του κλάδου να αντιπαλέψει αποφασιστικά το μισθολόγιο - πτωχολόγιο και να αγωνιστεί για τη γενικότερη αναβάθμιση της παιδείας και του εκπαιδευτικού.

Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά της συμμετοχής των δασκάλων, την πρώτη μέρα της πενθήμερης απεργίας, από τους διδασκαλικούς συλλόγους Παλλήνης με 99%, Γαλατσίου με 98%, Αιγάλεω με 96%, Πετρούπολης 95%, "Πρόοδος" (Πειραιάς) 95%, Καλλιθέας 95%, Λεχαινών 95%, Περιστερίου 90%, Μαρουσίου 90%, Κέρκυρας 90%, Χίου 90%.

Το σύνθημα "δάσκαλοι - καθηγητές, ενωμένοι - νικητές", που ακουγόταν συχνά - πυκνά στη χτεσινή συγκέντρωση των δασκάλων έξω από το υπουργείο Παιδείας, δείχνει ότι οι πλαστές διαχωριστικές γραμμές που έντεχνα προσπαθούν να ορθώσουν ορισμένοι μεταξύ καθηγητών και δασκάλων, υποχωρούν κάτω από το βάρος των κοινών προβλημάτων.

Η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας κράτησε μιάμιση ώρα περίπου, με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τ. Παπαχαραλάμπους,να καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία μέχρι τη δικαίωση του κλάδου και τους συγκεντρωμένους να δείχνουν ότι δε χρειάζονται και ισχυρές ...πιέσεις, γι' αυτό. Οι συγκεντρωμένοι δάσκαλοι έστελναν από τα πανό και τα συνθήματά τους το μήνυμα: "Απεργία διαρκείας μέχρι τη νίκη".

Στις 11.30 π.μ., το ΔΣ της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη,επιδίδοντάς του ψήφισμα με τα αιτήματα των δασκάλων. Η συνάντηση κράτησε λιγότερο από μισή ώρα, αφού ο υπουργός παρέπεμψε τους εκπροσώπους των δασκάλων, για άλλη μια φορά, στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης...

Στη συνέχεια, οι δάσκαλοι ενώθηκαν με την απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στη Φιλελλήνων, και, μετά το τέλος της πορείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πραγματοποίησαν πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ΔΣ της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον Γ. Πασχαλίδη στη Βουλή, όπου και πάλι δέχτηκε τα λόγια συμπάθειας και κατανόησης από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και την ...υπόσχεση ότι θα μεταφέρει τα οικονομικά τους αιτήματα στον υπουργό Οικονομικών...

Σχολιάζοντας στο "Ρ" τη χτεσινή κινητοποίηση των δασκάλων, ο Θ. Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, τόνισε: "Η μεγαλειώδης αυτή κινητοποίηση των δασκάλων και νηπιαγωγών δείχνει ότι πλέον "το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο". Με την ίδια αποφασιστικότητα και μαζικότητα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, προσπερνώντας τις όποιες προθέσεις για μια ενδεχόμενη δημιουργία αναχωμάτων στον αγώνα μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ