Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
ΟΧΙ στην εξαθλίωση του "νέου μισθολογίου"

Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν χθες οι απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι. Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία της ΑΔΕΔΥ. "Προϊόν κοινωνικού διαλόγου" (! ), χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών το κυβερνητικό κατασκεύασμα. "Θνησιγενές και επικίνδυνο", απαντά η ΑΔΕΔΥ

Ηχηρό ράπισμα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στην εμμονή της στο νέο και άκρως επικίνδυνο μισθολόγιο ατέρμονης λιτότητας, έδωσαν χτες οι δημόσιοι υπάλληλοι,με την πρωτοφανή - για τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια - σε όγκο και δυναμισμό απεργιακή τους συγκέντρωση και πορεία προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συγκέντρωση, που έγινε στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ,για χτες και σήμερα.

Η οδός Φιλελλήνων - όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΑΔΕΔΥ - "έζησε" χτες το πρωί τη μαζικότερη και μαχητικότερη συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων των τελευταίων χρόνων. Εκεί συνέκλιναν οι δυναμικές και μαχητικές πορείες εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους του δημόσιου τομέα. Πρώτοι έφτασαν οι δάσκαλοι,που προηγούμενα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο υπουργείο Παιδείας. Λίγο πιο μετά, οι καθηγητές,οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς.Αγωνιστικό "παρών" έδωσαν και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία,οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά.

"Χαιρετίζουμε τους απεργούς δημόσιους υπάλληλους σ' όλη τη χώρα, που με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην απεργία έδωσαν απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, στον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία της", τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Κατάγγειλε "τον κυβερνητικό αυταρχισμό, που εκδηλώθηκε με τα ΜΑΤ ενάντια στην ειρηνική πορεία των καθηγητών στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών, καθώς και σε βάρος των αγροτών από κυβερνητικά στελέχη". Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, τόνισε: "Δε θα δεχτούμε την εξαθλίωση αυτού του μισθολογίου. Δε θα δεχτούμε να βάζει σε δοκιμασία την αξιοπρέπειά μας, με τη σύνδεση του μισθού με τη διαβόητη παραγωγικότητα. Δε θα δεχτούμε να νεκραναστηθεί ο επιθεωρητής - αξιολογητής για να μας κρίνει με τα γνωστά υποκειμενικά κριτήρια σκοπιμότητας, αν θα πάρουμε το ένα τρίτο των αποδοχών μας. Δε θα δεχτούμε να μας μετατρέψει σε ραγιάδες, υποτακτικούς και εθελόδουλους". Τέλος, υπογράμμισε πως "επιβάλλεται η συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωσή μας και ο συντονισμός και με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που "χτυπάει" η αντιλαϊκή πολιτική".

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Τ. Παπαχαραλάμπους,πρόεδρος της ΔΟΕ, ο οποίος - μεταξύ άλλων - επισήμανε πως "οι δάσκαλοι αγωνίζονται για μια σύγχρονη δημόσια δωρεάν παιδεία, για σεβασμό στο έργο του δασκάλου".

Ο Ν. Τσιούλιας,πρόεδρος της ΟΛΜΕ, σημείωσε πως "ο αγώνας που κάνουμε σήμερα ενάντια στο μισθολόγιο λιτότητας, είναι κρίσιμος για την ίδια τη φυσιογνωμία του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος".

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,ο οποίος επισήμανε την πλήρη διαφωνία των δημοσίων υπαλλήλων προς το μισθολόγιο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς το "θνησιγενές και επικίνδυνο". Τόνισε δε ότι "περισσότερο επικίνδυνη αποδείχτηκε η τακτική του υπουργού, που επιχείρησε να αποδυναμώσει το κοινό μας μέτωπο με επιμέρους χειρισμούς. Τώρα με τους αγώνες που αναπτύσσονται εισπράττει το αντίτιμο αυτής της τακτικής".

Με τα συνθήματα "Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές, θέλουμε συμβάσεις συλλογικές" και "Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη - νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", οι απεργοί κατευθύνθηκαν, με πορεία, προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη.

Ο υφυπουργός για πολλοστή φορά επέμεινε στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο "ως έχει" και μάλιστα, προκλητικά ειρωνικός, ισχυρίστηκε ότι "είναι προϊόν διαλόγου και απ' αυτό το διάλογο ωφελήθηκε και η κυβέρνηση και οι δημόσιοι υπάλληλοι"!

Μαθαίνοντας οι συγκεντρωμένοι την πλήρη άρνηση του υφυπουργού, απάντησαν με τα συνθήματα: "Μπλόκα, μπλόκα στον εκσυγχρονισμό, τέρμα στη λιτότητα και τον αυταρχισμό" και "Αγώνας, αγώνας απεργιακός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος".

Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,η βουλευτίνα του ΔΗΚΚΙ, Β. Αράπη - Καραγιάννη και ο Γ. Μαυρίκος,γ. γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Την πιο μαζική και δυναμική απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν χτες οι δημόσιοι υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων ξεκίνησε στις 11 το πρωί και πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης με συνθήματα ενάντια στο νέο μισθολόγιο, αλλά και στην αυταρχική αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΟΘ, η συμμετοχή των 30.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων του Νομού Θεσσαλονίκης κυμάνθηκε στο 60%, με αυξημένη τη συμμετοχή στο χώρο της παιδείας και τους ΟΤΑ.

Ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Δημήτρης Κίτσιος τόνισε: "Να κατανοηθεί από την κυβέρνηση πως τα περιθώρια των εργαζομένων στο δημόσιο έχουν στενέψει και η επιμονή στις ίδιες πολιτικές θα μας βρει μαζικά αντιμέτωπους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ