Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μονόδρομος, η ταξική και αντιιμπεριαλιστική πάλη

Συνάντηση του Χ. Φλωράκη με τον Μ. Μιντέεφ, ηγέτη της Μαρξιστικής Πλατφόρμας του ΒΣΚ

Συνάντηση με τον ηγέτη της Μαρξιστικής Πλατφόρμας που δρα στα πλαίσια του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μ. Μιντέεφ, καθώς και με άλλα ηγετικά στελέχη αυτής της κίνησης είχε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης, την Παρασκευή το πρωί στη Σόφια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής υπήρξε αλληλοενημέρωση για την κατάσταση σε Ελλάδα και Βουλγαρία, συζητήθηκε η κατάσταση στα Βαλκάνια και υπογραμμίστηκε η ανάγκη της κοινής αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών, των λαϊκών κινημάτων και των προοδευτικών δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια του ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να επιβάλλουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Ο Χ. Φλωράκης ενημέρωσε τον Μ. Μιντέεφ και τους άλλους συνομιλητές του για την πορεία του ΚΚΕ και την πείρα του από τους πολύχρονους ταξικούς αγώνες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μ. Μιντέεφ, ενημερώνοντας σχετικά με τις επιδιώξεις και τη δράση της Μαρξιστικής Πλατφόρμας, σημείωσε:"εμείς θέλουμε να είναι το κόμμα μας, κόμμα μαρξιστικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ταξικής πάλης". Παράλληλα πρόσθεσε: "σαν μαρξιστές δε μένουμε μόνο στην κοινοβουλευτική δράση. Θέλουμε το κόμμα να έχει σύνδεση με τις μάζες και το λαό". Αναφερόμενος δε στις επικείμενες εκλογές στη Βουλγαρία σημείωσε ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα αν δώσει την εκλογική μάχη με συνθήματα και προγράμματα που συμβαδίζουν με την ιστορία του και τους ταξικούς αγώνες που διεξήγαγε σε όλη την ιστορική του διαδρομή.

Οι ηγέτες της Μαρξιστικής Πλατφόρμας μίλησαν επίσης για τις κατακτήσεις του βουλγαρικού λαού την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και υπογράμμισαν ότι οι λαϊκές μάζες θέλουν να αποκτήσουν και πάλι ό,τι είχαν κερδίσει στο παρελθόν.

Στη συνάντησητέθηκε επίσης το ζήτημα της ενδεχόμενης ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Ο Χ. Φλωράκης μίλησε για την ελληνική εμπειρία από τη συμμετοχή στην Ατλαντική Συμμαχία και οι Βούλγαροι συνομιλητές του, αναφέρθηκαν στον πραξικοπηματικό τρόπο με τον οποίο επιδιώκεται να συρθεί η χώρα μας στην αγκαλιά του ιμπεριαλιστικού αυτού οργανισμού. Υπογράμμισαν ότι η απόφαση για την ένταξη πάρθηκε παράνομα από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν έχει λαϊκή εντολή αλλά ούτε και έγκριση κοινοβουλευτική για να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη λαϊκή αντίδραση τόνισαν ότι υπάρχει κίνημα για την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας και προχωρούν κοινές προσπάθειες πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων με στόχο να εμποδιστεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟικό συνασπισμό.

Τέλος κατά τη συνάντηση με τη Μαρξιστική Πλατφόρμα ο Χ. Φλωράκης έθεσε το ζήτημα που υπάρχει με τον Τοντόρ Ζίβκοφ και υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό να βρίσκεται υπό περιορισμό μόνο και μόνο για τις ιδέες του αφού όλες οι άλλες κατηγορίες που του επέρριψαν στο παρελθόν, έχουν καταρρεύσει πλήρως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ