Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Τώρα ξέρουμε γιατί μιλάμε!

Είναι πολύ πιθανό να συμπέσουν στη Νέα Υόρκη η πιθανή επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού και οι ενδεχόμενες συναντήσεις του Κύπριου Προέδρου Κληρίδη με τον Ρ. Ντενκτάς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, δήλωσε:

"Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα γίνουν μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντενκτάς. Δεν έχει καμιά σχέση ο κ. Σημίτης. Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του κυπριακού προβλήματος, πέραν του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει. Δεν κατέχει την Κύπρο η Ελλάδα. Οτιδήποτε άλλο περί εγγυήσεων, τετραμερών διασκέψεων κλπ. είναι τουρκικές απόψεις εκ του πονηρού. Υπάρχει τουρκοκυπριακή κοινότητα. Υπάρχει κυπριακή κυβέρνηση. Αυτοί θα συζητήσουν με τον ΟΗΕ. Αυτό για το οποίο μιλήσαμε είναι τελείως διαφορετικό. Είπαμε ότι εμείς ποτέ δεν αποφύγαμε τις επαφές με τους Τούρκους. Τον κ. Γκιονεσάι τον είχα συναντήσει δύο φορές. Μια συνάντηση δεν την κάνεις αναγκαστικά για να βγάλεις κάτι "καλό". Είναι στρουθοκαμηλική αντίληψη να μη θέλουμε να γνωρίζουμε και είναι κέρδος που ακούσαμε για "γκρίζες ζώνες" και ξέρουμε για τι μιλάμε. Δεν αρνούμεθα την επαφή. Η διεκδίκηση δεν υπάρχει επειδή διατυπώνεται. Υπάρχει ούτως ή άλλως".

Σε ερώτηση, γιατί χρησιμοποιεί τον όρο "κοινότητα" και όχι "μειονότητα" όταν αναφέρεται στους Ελληνες της Αλβανίας, ο κ. Πάγκαλος είπε: "Μειονότητα είναι ο παραδοσιακός όρος που χρησιμοποιούσε το καθεστώς Χότζα και περιγράφει την προφανή κατάσταση ότι οι Ελληνες δεν είναι πλειοψηφία στην Αλβανία. Δε μου αρέσει ο όρος και προτιμώ τον όρο κοινότητα, τον οποίο δε χρησιμοποιώ ως νομική έννοια. Δεν υπάρχουν συνθήκες με την Αλβανία που να αναφέρονται σε "μειονότητα"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ