Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Μόνη απάντηση η κοινή δράση των λαών

Συνέντευξη του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ στο βουλγάρικο Τύπο

Η αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη και η κοινή δράση των λαών της Βαλκανικής είναι η μόνη απάντηση στα σχέδια του ιμπεριαλισμού για την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή. Αυτό υπογράμμισε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης, στη συνέντευξη που έδωσε στο βουλγάρικο Τύπο την περασμένη Παρασκευή (7/3) στη Σόφια, στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας. "Παλιά ερχόμουν τακτικά στη Βουλγαρία", είπε στην εισαγωγική του ομιλία ο Χ. Φλωράκης. Και συνέχισε: "Είμαστε γείτονες λαοί κι εμείς ως κόμμα είχαμε στενή συνεργασία με το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας. Μετά τις αλλαγές που έγιναν εδώ κι εφτά χρόνια είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη χώρα σας. Θα σας πω κάτι. Δεν ήθελα να έρθω. Απ' ό,τι διάβασα στις εφημερίδες στην Ελλάδα κι απ' ό,τι λένε οι Βούλγαροι και οι Βουλγάρες πρόσφυγες που ζουν εκεί, για την κατάσταση που επικρατεί στη Βουλγαρία σήμερα, δεν το σήκωνε η ψυχή μου να 'ρθω.

Γιατί ήρθα τότε; Γιατί ήταν κάποιος πάρα πολύ σοβαρός λόγος". Δε σας κρύβω ότι μετά τα γνωστά γεγονότα, η συνεργασία, η κοινή δράση και η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα, τα σοσιαλιστικά, ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και τα λαϊκά κινήματα χαλάρωσε. Αυτή η αδυναμία είναι ανάγκη σήμερα, περισσότερο από πριν, να ξεπεραστεί. Είδατε τι έγινε στη Γιουγκοσλαβία. Βλέπετε τι γίνεται στην Αλβανία. Οι ιμπεριαλιστές δεν πρόκειται να σταματήσουν. Θα προχωρήσουν παραπέρα. Δε θέλω να παραστήσω τον προφήτη ή να γίνω μάντης κακών, αλλά έχουμε το αναμφισβήτητο γεγονός, τη διακήρυξη του Κλίντον ότι θέλει τη νέα τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο κ.ο.κ. Παίζονται σοβαρά συμφέροντα. Κι αυτοί δε διστάζουν σε τίποτα. Τι απάντηση θα δώσουν οι λαοί των Βαλκανίων σ' αυτή την προοπτική; Κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει άλλη απάντηση από την αλληλεγγύη, την κοινή δράση των λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψής μου".

Στη συνέχεια ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στη Σόφια και στα συμπεράσματα που βγάζει το ΚΚΕ για τη δράση των ιμπεριαλιστικών κέντρων, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, ούτως ώστε να περνάει πιο εύκολα η πολιτική τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τις μειονότητες, τις οποίες από γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών, τις μετατρέπουν σε αιτία διαίρεσης και συγκρούσεων. Σαν παράδειγμα χρησιμοποίησε τους μουσουλμάνους, τονίζοντας: "Κοιτάχτε κάτι. Εχετε στη Βουλγαρία μουσουλμανική μειονότητα. Εχουμε κι εμείς στην Ελλάδα, στη Θράκη. Για φανταστείτε αύριο η Τουρκία να δημιουργήσει ζητήματα με την υπόδειξη των ΗΠΑ. Στόχος των ιμπεριαλιστών είναι να κυριαρχήσουν. Να επομένως πόσο ανάγκη υπάρχει να συντονίσουμε μαζί τις ενέργειές μας και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τέτοιους ή άλλους κινδύνους".

Πλατιά η αντιιμπεριαλιστική συνεργασία και πάλη

Μετά την εισηγητική του ομιλία, ο Χ. Φλωράκης είχε πλούσιο διάλογο με τους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση αν η συνεργασία και η κοινή δράση, για την οποία μίλησε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, αφορά μόνο το Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, ο Χ. Φλωράκης απάντησε: "Οχι μονάχα το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και τυχόν άλλες προοδευτικές δυνάμεις και πολιτικές κινήσεις, είτε υπάρχουν τώρα, είτε θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι τέτοια που δεν αφορούν μόνο εμάς και το ΣΚΒ, αλλά και άλλους που μπορεί να πιστεύουν σε άλλο θεό και που δεν μπορούν να αντέξουν αυτή την επιδρομή των πολυεθνικών μονοπωλίων και θέλουν να αντισταθούν. Οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τους κινδύνους που τους επιφυλάσσει η εφαρμογή των σχεδίων των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Γερμανίας, για την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων".

Αρκετή συζήτηση έγινε επίσης για το περιεχόμενο των συναντήσεων της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, αλλά και για την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους δημοσιογράφους να ενημερωθούν από τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος. Δεν έλειψαν βεβαίως και οι ερωτήσεις συγκεκριμένου προσανατολισμού και στόχων. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον Χ. Φλωράκη να εκφράσει κρίσεις για το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά δόθηκε πληρωμένη απάντηση: "Εγώ - είπε ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος - δεν ήρθα εδώ για να εκφράσω συμπάθειες ή αντιπάθειες σε κόμματα. Αυτό είναι δικό σας θέμα. Είναι θέμα των Βουλγάρων να εκφράσουν κρίση για τα κόμματα που λειτουργούν στη χώρα τους. Το ΒΣΚ μας έδωσε τις θέσεις και το πρόγραμμά του. Θα τα μελετήσουμε. Ομως, θέμα της επίσκεψής μας είναι να εξασφαλίσουμε μια συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στα Βαλκάνια. Η συμπάθεια η δικιά μας εκεί περιορίζεται. Να εξασφαλίσουμε την αλληλεγγύη και την κοινή δράση".

Περήφανος και λεβεντιά ο Ζίβκοφ
Ερωτήσεις επίσης έγιναν σχετικά με τη συνάντηση που είχε ο Χ. Φλωράκης με τον Τ. Ζίβκοφ. Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ απάντησε ότι συζήτησε με τον Βούλγαρο κομμουνιστή ηγέτη για πολλά ζητήματα, παλιά και καινούρια.

- Πώς τον βρήκατε; Ρώτησε δημοσιογράφος.

- Χ. Φλωράκης: Τον βρήκα περήφανο και για να χρησιμοποιήσω έναν ελληνικό χαρακτηρισμό, λεβεντιά. Θα σας πω κάτι. Με όλους τους παράγοντες που συναντήθηκα και συζήτησα μαζί τους, μόνο για ένα πράγμα δε ζήτησα να πληροφορηθώ: Για τη γενική οικονομική κατάσταση, την υγειονομική περίθαλψη κλπ. στη Βουλγαρία. Και τούτο γιατί αυτά μας ήταν γνωστά από τους πολυάριθμους Βούλγαρους και Βουλγάρες που βρίσκονται μετανάστες στην Ελλάδα. Κι ακόμα κάτι. Οταν τους ρωτάμε "πότε ήταν καλύτερα στη Βουλγαρία; Τώρα ή πριν;", δεν υπήρξε ούτε ένας να μην πει ότι πριν ήταν καλύτερα. Και σήμερα τον Ζίβκοφ τον κρατάτε σε περιορισμό και του δίνετε σύνταξη πέντε δολάρια το μήνα για να ζήσει. Ναι, πέντε δολάρια το μήνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ