Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μύθοι περί Σημίτη και "εκσυγχρονισμού"

Οι αυθαίρετες και ετσιθελικές "προσωπικές σημειώσεις" του Γ. Πρετεντέρη για τη "Δεύτερη μεταπολίτευση"

Κάτω από άλλες συνθήκες ο "Ρ" δε θα έπρεπε να αφιερώσει ούτε λέξη από τον πολύτιμο χώρο του για τέτοιου είδους πονήματα. Επειδή όμως έχει υπάρξει μια υπερπροβολή - καθ' όλα αναμενόμενη - αλλά και, κυρίως, γιατί αποτελεί την απαρχή για παρόμοια κατευθυνόμενα κατασκευάσματα, χρειάζεται να γίνει μια αναφορά.

Ο λόγος για τις "προσωπικές σημειώσεις από μια μεγάλη ανατροπή" του γνωστού χούλιγκαν, στελέχους του συγκροτήματος Λαμπράκη και πολύτιμου συνεργάτη του Κ. Σημίτη, Γ. Πρετεντέρη, οι οποίες εκδόθηκαν σε βιβλίο με τον βαρύγδουπο τίτλο "Η δεύτερη μεταπολίτευση".

Ο στόχος του βιβλίου είναι ένας: Η συμβολή του στην κατασκευή του μύθου γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, που βρίθουν από ανακρίβειες, αυθαιρεσίες, ετσιθελική ερμηνεία των γεγονότων, επιχειρείται να στηθεί ένα φωτοστέφανο γύρω από τον "εκσυγχρονιστή" Κ. Σημίτη, με στόχο να αποδείξει ότι είναι παντοδύναμος και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ εκφράζει μια νομοτέλεια, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Ετσι, για να δοθεί ένα παράδειγμα για τη σοβαρότητα και την αντικειμενικότητα των όσων αναφέρονται στο βιβλίο του διανοούμενου δημοσιογράφου - όπως τον αποκάλεσαν στην παρουσίαση του βιβλίου του - αρκεί να αναφερθεί ότι ο Γ. Πρετεντέρης επιχειρεί να πείσει ότι οι διαδοχικές νίκες του Κ. Σημίτη (πρωθυπουργός, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, εκλογές) είναι αποτέλεσμα της ηρωικής δουλιάς μιας χούφτας στενών συνεργατών του!

Η ουσία όμως του βιβλίου βρίσκεται ακριβώς στην τελευταία φράση του: Αν ο εκσυγχρονισμός, υποστηρίζει, "θα παραμείνει για άλλη μια φορά στο επίπεδο της ανεκπλήρωτης εξαγγελίας", τότε, "η πόρτα θα ανοίξει όχι στις "λαϊκές δυνάμεις" (όπως ίσως ελπίζουν μερικοί), αλλά στην εθνική περιπέτεια, στην απροκάλυπτη εξάρτηση και στη φασίζουσα εκτροπή". Με άλλα λόγια "εκσυγχρονισμός ή χανόμαστε". Εχει δίκιο από τη σκοπιά που στέκεται απέναντι στην πραγματικότητα. Και κάτι ακόμα: Δε χρειάζεται να περιμένει η χώρα να αποτύχει ο "εκσυγχρονισμός", για να βρεθεί σε "φασίζουσα εκτροπή". Την έζησε επί ημερών "εκσυγχρονισμού" πρόσφατα.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ