Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβολές εκτός κι εντός

Η επίκαιρη ελληνική ταινία "Απ' το χιόνι" του Σωτήρη Γκορίτσα άνοιξε χτες το αφιέρωμα της Εθνικής Ταινιοθήκης Μεξικού στον ελληνικό κινηματογράφο,που θα διαρκέσει έως τις 22/3. Την προβολή προλόγισε ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και τις ταινίες: "Στέλλα" του Μιχάλη Κακογιάννη, "Μικρές Αφροδίτες" του Νίκου Κούνδουρου, "Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας" του Νίκου Παναγιωτόπουλου, "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη, "Η τιμή της αγάπης" της Τώνιας Μαρκετάκη, "Λούφα και παραλλαγή" του Νίκου Περάκη,"Πέτρινα χρόνια" του Παντελή Βούλγαρη, "Τα παιδιά της Χελιδόνας" του Κώστα Βρεττάκου και "Λευτέρης Δημακόπουλος" του Περικλή Χούρσογλου.

  • Στο Φεστιβάλ του Μπέργκαμο της Ιταλίας, (άρχισε στις 9/3), ο ελληνικός κινηματογράφος εκπροσωπείται από "Μη μου άπτου" του Δημήτρη Γιαζουτζάκη, ο οποίος είχε τιμηθεί στο ίδιο φεστιβάλ με το βραβείο σκηνοθεσίας το 1989 για την πρώτη του ταινία, τη "Φανουρόπιττα". Ας σημειωθεί, ότι το "Μη μου άπτου", θα προβληθεί και στο Βέλγιο, καθώς τα δικαιώματα της ταινίας αγόρασε ευρωπαϊκή εταιρία διανομής.
  • Η ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα "Αντεργκράουντ" προβάλλεται από σήμερα (7.30μ.μ.) στην Κινηματογραφική Λέσχη ΣΕΛΕΤΕ (ηλεκτρικός σταθμός Ειρήνης).
  • Το αφιέρωμα στις ταινίες της Ιταλίδας σκηνοθέτριας Λίνα Βερτμίλερ που πραγματοποιείται στο "Παλλάς" (Βουκουρεστίου 1) αλλάζει ως προς το πρόγραμμα του Σαββάτου 15/3: Η ταινία "Ninfa plebea" δε θα προβληθεί. Στις 6.30μ.μ., μόνο με αγγλικούς υπότιτλους η ταινία "Sotto... sotto... strapazzato da anomala passione". Στις 10μμ "Scherzo del destino in agguato dietro l' angolo come un brigante da strada". Σ' αυτή την προβολή θα παραβρεθεί και η Λ. Βερτμίλλερ.
  • Στην Κινηματογραφική Λέσχη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11) προβάλλεται σήμερα (8μ.μ.) η ταινία του Αντζέι Βάιντα "Στάχτες και διαμάντια" και στις 10μ.μ. "Ο Νότος" του Φερνάντο Σολάνας.
  • Η ταινία "Μπελίσιμα" του Λουκίνο Βισκόντι προβάλλεται σήμερα (8.30μ.μ.) στον "Εσπερο" (7ης Μαρτίου 32, πρώην Κονδύλη, Νίκαια).
  • "Ο Ελεάτης ξένος" του Δήμου Θέου προβάλλεται στις 17/3 (8.30μ.μ.) στις "Πλειάδες" του δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης). Θα ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη και συντελεστών της ταινίας με το κοινό.@Εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια προτομής της Αγλαϊας Μητροπούλου,ιδρύτριας της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, διοργανώνεται στις 17/3 στην Ταινιοθήκη (Κανάρη 1). Θα χαιρετίσουν ο υπουργός Πολιτισμού, ο Ζυλ Ντασέν, ο Σεραφείμ Φυντανίδης και ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας. Θα μιλήσουν οι Μιχάλης Κακογιάννης και Νίκος Κούνδουρος. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής - έργο του γλύπτη Θόδωρου. Εξ άλλου, από σήμερα έως τις 22/3 (8μ.μ.) πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη αφιέρωμα στον Λουί Μπουνιουέλ,με τις ταινίες του: Σήμερα "Γη χωρίς ψωμί", "Ανδαλουσιανός σκύλος". Αύριο "Los olvidados". 15/3 "Βιριδιάνα". 18/3 "Η ωραία της ημέρας". 19/3 "Το ημερολόγιο μιας καμαριέρας". 20/3 "Η εγκληματική ζωή του Αρτσιμπάλντο Ντε Λα Κρουζ". 21/3 "Ναζαρέν". 22/3 "Ανέβασμα στον ουρανό".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ