Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Στα "σκαριά" περικοπές δαπανών ασφάλισης

Προάγγελο δραστικών περικοπών στις δαπάνες περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν οι... "διαπιστώσεις", που εξέφρασε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης,σχετικά με το κόστος της ασφάλισης των εργαζομένων στο δημόσιο, καθώς και οι κινήσεις που πρόκειται να γίνουνμε το συγκεκριμένο θέμα.

Αναφερόμενος, όπως είπε, σε συμπεράσματα μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ν. Χριστοδουλάκης επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το Σύστημα Περίθαλψης των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΔΥ) είναι το ακριβότερο σε σύγκριση με τους άλλους τρεις κύριους ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ). Εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία αυτά, ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να εξετάσει το όλο ζήτημα και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, κάθε ασφαλισμένος της ΠΔΥ κοστίζει στο κράτος σχεδόν τα διπλάσια από όσα κοστίζει ο ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και 4πλάσια από τον ασφαλισμένο στο ΤΕΒΕ. Με βάση τις εκτιμήσεις των μελετητών, η συνολική δαπάνη της ΠΔΥ κατά το 1996 πιθανόν να ξεπεράσει τα 160 δισ. δρχ. Η μεγαλύτερη κατηγορία δαπάνης το 1996 ήταν η φαρμακευτική, ενώ ακολουθεί η δαπάνη για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, κατά το 1996 η δαπάνη για φαρμακευτική περίθαλψη κάλυπτε το 44% του συνόλου των δαπανών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω εξέλιξη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατανάλωση φαρμάκων έχει παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα, οφείλεται στη σημαντική αύξηση της τιμής των φαρμάκων. Η αύξηση των δαπανών, όπως αναφέρθηκε χτες, οφείλεται στη μεγάλη αύξηση στον όγκο των υπηρεσιών, που δημιουργείται από την πλασματική αναγραφή επισκέψεων και την προκλητή ζήτηση, που διογκώνει τον αριθμό των εξετάσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντικές αυξήσεις των εισφορών (1999-09-01 00:00:00.0)
Στα "σκαριά" νέες περικοπές (1997-07-23 00:00:00.0)
Φαρμακερή πολιτική για ασφαλισμένους και συνταξιούχους (1997-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ