Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΑΕΕ
Σημαντικές αυξήσεις των εισφορών

Με σημαντική αύξηση των εισφορών, καθυστερήσεις και εξαιρέσεις, συνδυάστηκε ο νέος κανονισμός παροχών υγείας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών

Με εξαιρέσεις και σταδιακά θα χορηγηθούν στους ασφαλισμένους του νέου Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) οι παροχές του κλάδου υγείας,το νέο κανονισμό του οποίου παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα πλαίσια της κατάστασης "προεκλογικής επαγρύπνησης" στην οποία έχει τεθεί η κυβέρνηση.

Η υπουργική απόφαση για το νέο κανονισμό υπογράφτηκε χτες. Ωστόσο, η ισχύς του μετατίθεται για την 1/11/99!Σε πρώτη φάση εξαιρούνται από τις υπηρεσίες υγείας του ταμείου όλοι οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑ,καθώς και οι συνταξιούχοι των ΤΕΒΕ και ΤΑΕ!

Ταυτόχρονα, αυξάνεται κατά 6.500 δραχμές η μηνιαία εισφορά των ασφαλισμένων εμπόρων για τον κλάδο υγείας, ώστε να εξισωθούν οι εισφορές εμπόρων και βιοτεχνών στις 17.000 δραχμές. Αυξάνονται επίσης οι εισφορές 285.000 περίπου βιοτεχνών, που σήμερα πληρώνουν 15.400 δραχμές περίπου. Αλλοι 250.000 περίπου ασφαλισμένοι παραμένουν στα ίδια επίπεδα εισφορών. Οι εισφορές των ασφαλισμένων μετά το 1993 διαμορφώνονται στις 18.300 δραχμές,σύμφωνα με τον Ν.2084/92.Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει σ' αυτό το ζήτημα.

Το κόστος των ρυθμίσεων είναι 4,3 δισ. δραχμές και θα καλυφθεί από τις εισφορές, ενώ το κράτος συνεχίζει να οφείλει στο νέο ταμείο 81 δισ. δραχμές!

Αυτός ο κανονισμός χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου ως "ο πιο σύγχρονος κανονισμός κλάδου υγείας στη χώρα μας". Παράλληλα, ζητήθηκε η ανοχή των ασφαλισμένων στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν!

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, οι 177.000 συνταξιούχοι των ΤΕΒΕ - ΤΑΕ,που σήμερα καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από το ΙΚΑ,θα εισαχθούν στο νέο σύστημα αργότερα. Η ένταξη των ασφαλισμένων του ΤΣΑ θα γίνει αφού εξοφληθούν τα χρέη του μέσω του ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης), τα οποία σήμερα βρίσκονται στο στάδιο του 1997.

Ο Χρ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ,δήλωσε ότι "από την ψήφιση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ μέχρι και σήμερα, έχουμε μια συνεχή συμπίεση των συντάξεων και κορύφωση των εισφορών, στα πλαίσια της πολιτικής υπονόμευσης της Κοινωνικής Ασφάλισης". Τόνισε ακόμη ότι ο νέος κανονισμός θα έπρεπε να ισχύσει από την 1/9,κάτι που δεν έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι καλυπτόμενοι, άμεσα και έμμεσα, ασφαλισμένοι είναι συνολικά 2.059.000.Ο νέος κανονισμός προβλέπει: Ιατρική περίθαλψη, παρακλινικές εξετάσεις, ειδικές θεραπείες. Οδοντιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή περίθαλψη. Νοσηλεία στο εξωτερικό, πρόσθετη περίθαλψη και μαιευτική περίθαλψη - βοήθημα τοκετού. Οι παροχές σε χρήμα αφορούν τα έξοδα κηδείας, το επίδομα εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα μετακίνησης ασθενών.

Για τους ασφαλισμένους στο ΤΑΕ χορηγείται η δυνατότητα οικογενειακού γιατρού και η διενέργεια εξετάσεων σε συμβεβλημένα με τον ΟΑΕΕ εργαστήρια. Θα παρέχεται επίδομα εργατικού ατυχήματος, ακόμη και αν η επιχείρηση δε λειτουργεί. Καλύπτεται η επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό, σε έκτακτες περιπτώσεις. Επίσης, προβλέπεται η σύμβαση με ειδικά κέντρα αποθεραπείας για ανάλογα περιστατικά, κάλυψη αποκλειστικής νοσοκόμας για πέντε νύχτες, κάλυψη δαπάνης για διορθωτικά γυαλιά και φακούς επαφής, χορήγηση θεραπευτικών μέσων και αναλώσιμων υλικών για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, π. χ. νεφροπαθών.

Ωστόσο, η οδοντιατρική περίθαλψη θα παρέχεται σταδιακά από τοΓενάρη του 2001,ενώ οι ειδικότητες του ενδοκρινολόγου και αλλεργιολόγου θα εισαχθούν από το Γενάρη του 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ