Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΒΙΟΜΑΓΝ"
Συμφωνεί... διαφωνώντας

Η ΒΙΟΜΑΓΝ παραδέχεται ότι ζητά από την κυβέρνηση να τη συμπεριλάβει σε διακρατικές συμφωνίες, αλλά θεωρεί... ανακρίβεια δημοσίευμα του "Ρ", ότι έχει ζητήσει την κρατική αρωγή

Αποφεύγοντας να αναφερθεί στο καταγγελλόμενο γεγονός, ότι οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΑΓΝ παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε και πλέον μήνες, η διεύθυνση της εταιρίας ισχυρίζεται σε επιστολή της προς το "Ρ", ότι σε ρεπορτάζ του, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 24/8/99,με τίτλο "ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΠΡΩΗΝ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ, Απλήρωτοι οι εργάτες εδώ και πέντε μήνες",περιέχονται "ανακρίβειες, μικρές και μεγάλες", οι οποίες μάλιστα "επιδεινώνουν την προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους για την επιβίωσή της".

Σύμφωνα με την εταιρία, "ο κ. Κ. Γ. Βαρβούτης βρίσκεται συνεχώς μπροστά στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διάσωση της ΒΙΟΜΑΓΝ και ουδέποτε στήριξε τη βιωσιμότητά της στην κρατική αρωγή", μάλιστα επισημαίνει ότι σε μεγάλο ποσοστό "καλύφθηκαν προσωπικά από τον ίδιο" σημαντικά ποσά για κεφάλαιο κίνησης της εταιρίας.

Το ότι η εταιρία θεωρεί αξιοσημείωτο, πως ο ιδιοκτήτης της κατέβαλλε χρήματα για την... εταιρία του, είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας της. Αλλά η θέση της για το ότι ποτέ δε ζήτησε την "κρατική αρωγή", καταρρίπτεται από την ίδια, με επισήμανσή της: "Η ΒΙΟΜΑΓΝ δε ζητά, ούτε επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί το δημόσιο σαν μεσάζων για τις πωλήσεις της, αλλά να συμπεριληφθούν τα προϊόντα της στις διακρατικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ανατολικών χωρών της Ευρώπης"! Πρόκειται δηλαδή για μια πολύ συγκεκριμένη απαίτηση "κρατικής αρωγής".

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί, περί της "κρατικής αρωγής" ότι: Η κυβέρνηση και ο ΟΑΕ παρέδωσαν στον Γ. Βαρβούτη ολόκληρο συγκρότημα (το πρώην Σκαλιστήρη) και στη συνέχεια τα μεταλλεία "πρώην Παπαστρατή" με εκατομμύρια τόνους λευκόλιθο, έναντι "πινακίου φακής". Οταν περιήλθαν στην κατοχή του τα μεταλλεία, υπήρξε φωτογραφική διάταξη της κυβέρνησης για εξαιρετικά μεγάλη επιδότησή του. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση έκανε "τα στραβά μάτια" για τις δόσεις του τιμήματος, που δεν έχουν καταβληθεί. Ανάλογα έπραξαν δημόσιοι φορείς (ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΙΓΜΕ) οι οποίο προχώρησαν συχνά σε αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών. Αυτή τη στιγμή έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα μεσολαβήσει, μέσω των διακρατικών σχέσεων, για να εισπράξει ο επιχειρηματίας καθυστερούμενες οφειλές από άλλες χώρες.

Αν ο κ. Βαρβούτης τα θεωρεί όλα αυτά προφανή, στα πλαίσια της διαπλοκής του με τις κυβερνήσεις και τον κρατικό μηχανισμό, για την εφημερίδα μας είναι το λιγότερο "κρατική αρωγή", όπως γράψαμε στο ρεπορτάζ, για να μην πούμε ότι διασπαθίζονται χρήματα του ελληνικού λαού υπέρ της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η εταιρία, ισχυρίζεται επίσης ότι "σήμερα απασχολούνται 400 άτομα και όχι 300, όπως γράφτηκε", ενώ "η συμβατική υποχρέωση της ΒΙΟΜΑΓΝ για την περίοδο αυτή, είναι να απασχολεί 270 άτομα", καθώς και ότι "ίσως η οικονομική κατάσταση της εταιρίας σήμερα να ήταν διαφορετική, εάν από την αρχή ακολουθείτο η συμβατική αυτή υποχρέωση".

Ο υπαινιγμός της εταιρίας, ότι οι εργαζόμενοι φταίνε για την... κατάστασή της, καθώς απασχολεί περισσότερους από ό,τι "συμβατικά υποχρεούται", γίνεται σε μια στιγμή που ουσιαστικά δεν απασχολείται κανένας εργαζόμενος! Ταυτόχρονα, ακόμη κι αν απασχολεί 400 εργαζόμενους, δεν κάνει καμία αναφορά στις 150 διαθεσιμότητες που έχουν προηγηθεί και τέλος, αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι δεν έχει τηρήσει τη "συμβατική της υποχρέωση" για την καταβολή δεδουλευμένων 5 - 6 μηνών στους εργαζόμενους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ