Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διώξεις δημοσιογράφων

ΕΣΗΕΑ: Η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση

"Οι προκλητικές και πιεστικές παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων και δη του υπουργού και γενικού γραμματέα Διοίκησης του υπουργείου Εξωτερικών για τον επηρεασμό της Δικαιοσύνης και τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων, δημιουργούν μείζον θέμα για την κυβέρνηση στο σύνολό της". Τα παραπάνω τονίζονται σε χτεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή το άκρως ανησυχητικό φαινόμενο των δικαστικών διώξεων δύο δημοσιογράφων του "Ελεύθερου Τύπου" - μετά από επιδίωξη των ίδιων των κυβερνώντων - με την κατηγορία της "κατασκοπίας"!

Οπως παράλληλα τονίζει η ΕΣΗΕΑ, οι ακολουθούμενες μεθοδεύσεις επιβεβαιώνουν τους φόβους για "ποινικοποίηση του δημοσιογραφικού έργου", ενώ σημειώνει ότι είναι αποφασισμένη "να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την ελευθεροτυπία και να καλέσει τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, να συμπεριλάβουν την Ελλάδα στις χώρες που διώκονται δημοσιογράφοι κατά την άσκηση του καθήκοντός τους".

Το όλο θέμα τέθηκε χτες στο πρες-ρουμ. Ο Δ. Ρέππας κλήθηκε ως αρμόδιος υπουργός Τύπου να τοποθετηθεί για την απόφαση του εισαγγελέα και της αρμόδιας ανακρίτριας, η οποία έθεσε περιοριστικό μέτρο ποσό 4 εκατομμυρίων δραχμών για να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι του "Ελεύθερου Τύπου", Γ. Χαρβαλιάς και Ν. Καραγιάννη, επειδή δημοσίευσαν στοιχεία τα οποία ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος αξιολόγησε ως "απόρρητα".

Ο Δ. Ρέππας περιορίστηκε να πει ότι "ο υπουργός Τύπου αγωνίζεται για την ελευθεροτυπία"... και εμφανίστηκε "αναρμόδιος" να κρίνει πράξεις εισαγγελέων. Ωστόσο, δεν απέφυγε να καλέσει τους πάντες να σέβονται το νομικό πλαίσιο. Ας σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία της δίωξης ανακινήθηκε από τον ίδιο τον Θ. Πάγκαλο...

Ανακοινώσεις έκφρασης ανησυχίας και καταδίκης του φαινομένου εξέδωσαν η ΝΔ και ο ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ