Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΤΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Ταξικό μήνυμα και από τη Θεσσαλονίκη

- Με ποιον τρόπο η Θεσσαλονίκη τιμά φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά;

- Η εργατική τάξη, ο λαός της πόλης δε ζει σε συνθήκες "θερμοκηπίου", απομονωμένος από τα προβλήματα που γέννησε η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Επομένως, η πολιτική σημασία της ανάδειξης του νοήματος της Πρωτομαγιάς και από τη Θεσσαλονίκη - σαν απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην πολιτική της επιστροφής στον εργασιακό μεσαίωνα που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός - είναι μεγάλη. Φέτος υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες και προϋποθέσεις καλύτερης ανάδειξης ενός ταξικού - αγωνιστικού - ενωτικού μηνύματος της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί και μια σειρά εκδηλώσεων, με πολιτιστικό περιεχόμενο που θεωρούμε ότι θα έχουν ενδιαφέρον, αν πραγματικά εξασφαλιστεί η απαραίτητη συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού της πόλης μέσα από την κατάλληλη προετοιμασία. Να πούμε εδώ ότι θα γίνουν και τα εγκαίνια του αγάλματος του Εργάτη την 1 Μάη, μνημείο των μαρτύρων εργατών του Μάη του '36. Ενα άγαλμα που στήθηκε από τους εργάτες της πόλης, γιατί έγινε υπόθεσή τους. Γιατί αναδείχτηκε σαν χρέος των σημερινών εργατών προς τις προηγούμενες εργατικές γενιές, που τα έδωσαν όλα για τα δίκαια της τάξης τους. Δίνουμε λοιπόν αγωνιστικό ραντεβού στην προσυγκέντρωση που οργανώνουν τα σωματεία στις 9 το πρωί, στο άγαλμα του Βενιζέλου, πριν την κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους.

- Πώς προετοιμάζονται οι εκδηλώσεις και τι κλίμα επικρατεί στη Θεσσαλονίκη λίγα 24ωρα πριν την κορύφωση των εκδηλώσεων;

- Τις τελευταίες μέρες κλιμακώνονται οι εξορμήσεις των συνδικαλιστών στους χώρους δουλιάς, στα εργοστάσια, στα γιαπιά. Η οπτική και ακουστική προπαγάνδιση των θέσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος (πανό, αφίσες, μεγαφωνικές), σε συνδυασμό με τη ζωντανή συζήτηση στους χώρους δουλιάς για το πλαίσιο της Πρωτομαγιάς που υποστηρίζει η ΕΣΑΚ, θεωρούμε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Είναι η προπαγάνδιση του πλαισίου που σε γενικές γραμμές κατέθεσε η "Εργατική Ενότητα" στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για έναν ταξικό, αγωνιστικό και ουσιαστικά ενωτικό γιορτασμό. Γιορτασμό που, όμως, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, το πλαίσιο της οποίας είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του "κοινωνικού εταιρισμού" και της ενσωμάτωσης που επιδιώκουν για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ. Η συγκέντρωση θα είναι κοινή για όλες τις τάσεις στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά το πλαίσιο, τα συνθήματα, οι ομιλίες θα είναι διαφορετικά.

- Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του πλαισίου που προβάλει η ΕΣΑΚ;

- Οι βασικοί άξονες του πλαισίου της ΕΣΑΚ δεν μπορεί να είναι παρά ένα μεγάλο "ΟΧΙ", ένα μεγάλο "κατηγορώ" στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου". Μια μεγάλη καταγγελία των αντιασφαλιστικών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων, μέσα από τα διαβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Μια μεγάλη καταγγελία της ίδιας της κυβέρνησης για την προετοιμασία, με όλα τα μέσα που διαθέτει, αυτής της ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη. Και βέβαια μια επαναβεβαίωση της θέλησης των εργαζομένων να αγωνιστούν ενιαία, συντονισμένα και αποφασιστικά για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους. Ουσιαστικό ζήτημα είναι και η ανάδειξη της αναγκαιότητας για ένα κοινό μέτωπο με άλλα λαϊκά, κοινωνικά στρώματα, για διεύρυνση των αγώνων και αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς, για μια άλλη πορεία στον τόπο.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ